Ország-világ

2008.02.19. 16:16

A mobilozás nyálmirigyrákot is okozhat

A nyálmirigyek rákbetegsége kapcsolatban lehet a túlzott mértékű mobilhasználattal.

BAMA

Akik naponta több órán át mobiloznak és mindig ugyanazon a fülükön tartják a telefont, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak nyálmirigyrákot - olvasható a brit közszolgálati televízió (BBC) internetes oldalán. A vizsgálatokat Izraelben végezték: 500 nyálmirigyrákos ember mobiltelefonozási szokását hasonlították össze 1300 egészségesével. A korábbi, elsősorban az agydaganatok kockázatát szem előtt tartó vizsgálatok azt bizonyították, hogy a mobilozás nem növeli a rák kockázatát. A Tel Aviv-i Egyetem tudósai szerint ezek a kutatások többnyire nem foglalkoztak a régóta mobilozókkal.

A nyálmirigy rákja nagyon ritka betegség. Nagy-Britanniában az évente diagnosztizált 230 ezer rákos esetből csak 550 a nyálmirigy daganatosok száma. Az izraeli tudósok azt állítják, országuk lakói lényegesen többet mobiloznak, mint a világon másutt, vagyis sokkal nagyobb a rádiósugárzásnak való kitettség, ezért az izraeli vizsgálat eredményei jól mutatják, hogy mi lehet az erős mobilozásnak a hosszú távú hatása. Az izraeli kutatók egyik megállapítása az, hogy a vidéki erős mobilozóknál nagyobb a rák kockázata, mint a városiaknál. Az orvosok szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy ahol gyengébb a térerő, ott a készülékek erősebb rádiójeleket sugároznak ki. Az izraeli tudósok szerint ez a vizsgálat még nem szolgál döntő bizonyítékkal, és még további kutatásokra van szükség, de addig sem át az óvatosság, főleg a gyerekeknél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában