Ország-világ

2008.02.12. 15:36

A PDSZ tovább folytatja az aláírásgyűjtést az egészségügy privatizációja ellen

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tovább folytatja az aláírásgyűjtést az egészségbiztosítás piacosítása elleni népszavazás kiírásáért – közölte Kerpen Gábor elnök kedden az MTI-vel.

BAMA

A törvény végleges elfogadásának módja, vagyis, hogy még mindig nem készült el sem a hatásvizsgálat, sem a vonatkozó rendeletek a jogalkotási törvényben leírt kötelezettség ellenére,  megerősítette, hogy korábban is jó döntést hoztunk, amikor aktívan  csatlakoztunk az aláírásgyűjtéshez - indokolta döntésüket az érdekvédelmi vezető. Kerpen Gábor más témáról szólva kitért arra, hogy a kormány a TÁMOP uniós finanszírozású programokon belül kiírt egy olyan  pályázatot, amely az érdekvédelmi szervezetek tevékenységének megerősítését célozza. A PDSZ - a közoktatás és az abban dolgozók  érdekeinek védelméért - ennek kapcsán felkérte a közoktatásban  együttműködő szakszervezeteket, hogy mielőbb üljenek össze egy  esetleges közös fellépés lehetőségének megtárgyalásáért. Az érdekvédő emellett szólt a pedagógusokat érintő nemzetközi  vizsgálatról is, amely februárban indul Magyarországon.
Sajnálatának adott hangot, hogy ezen kutatás nem tartalmazza a  pedagógusok munkafeladatainak, valós munkaterhelésének és  munkaidejének vizsgálatát. Az ezek figyelembe vételével meghatározott tényleges munkaidő ugyanis a PDSZ szerint jóval  meghaladják a heti 40 órát.

Emlékeztetett arra, hogy a PDSZ 2006  tavaszán, még a kötelező óraszám emelése előtt, felkérte az oktatási tárcát ezen mérés együttes elvégzésére. A tárca nem zárkózott el ettől, azonban az azóta eltelt időben nem talált alkalmat ennek realizálására. Közben az országgyűlés hatásvizsgálat nélkül emelte meg a pedagógusok kötelező óraszámát, szakmai indokok nélkül,  kizárólag forráskivonás céljával. A PDSZ úgy döntött, hogy a pedagógusok valós munkaterhelésének felmérése nem várhat tovább, különösen a kötelező óraszám emelésével előálló díjazatlan többletfeladatok gyakorlattá válása után. Ezért él az OKM által az év végén leírt javaslattal, amely szerint az OKM  és a PDSZ finanszírozásával valósuljon meg ez az együttes  reprezentatív felmérés - közölte Kerpen Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában