Ország-világ

2008.02.13. 14:02

Az idei költségvetéssel folytatódik Szeged eladósodása a KDNP szerint

A 2008-as költségvetéssel folytatódik Szeged eladósodása, az önkormányzati vagyon felélése - mondta Kalmár Ferenc, a KDNP közgyűlési frakciójának vezetője szerdán a csongrádi megyeszékhelyen.

BAMA

A tervezett hitelfelvételekkel és kötvénykibocsátással Szeged adóssága meghaladja majd a 20 milliárd forintot, amely megközelíti az önkormányzati törvényben előírt maximumot - mondta a sajtótájékoztatón politikus. A frakcióvezető szerint a "városszépítő" fejlesztések helyett olyan beruházásokra lenne szüksége Szegednek, melyek biztosítják a feltételeket a helyi gazdaság erősödéséhez. Juhász Gyula, a KDNP önkormányzati képviselője közölte, a tervezett kiegyensúlyozott büdzsét csak "költségvetési bűvészmutatványok" árán, a város vagyonának kiárusításával és kiadások esetenként ésszerűségi határokon túli csökkentésével tudja elérni az önkormányzat vezetése.

Egy kórházépület és egy sportpálya értékesítéséből mintegy 1,5 milliárd forint bevétellel számol a költségvetés, lakások eladásából pedig 2,5 milliárd forintot várnak 2008-ra - mondta a képviselő. A város tavaly több mint 100 millió forintot irányzott elő útfelújításra és karbantartásra, az idei terv csupán 157 ezer forint, ami legfeljebb egy húszméteres járdaszakasz rendbehozatalára elég - mutatott rá Juhász Gyula. A tervezett fejlesztések összértéke meghaladja az 52 milliárd forintot, ehhez a városnak 11,5 milliárd forint önerőt kell  biztosítania, amit 8 milliárd forintnyi hitelfelvételből és 2 milliárd forintos kötvénykibocsátásból próbálnak előteremteni. Egyre inkább kérdésessé válik azonban, miből lesz képes a város  visszafizetni ezeket a hiteleket - mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában