Ország-világ

2008.02.27. 15:28

Demszky a fővárosi büdzsé körüli koalíciós vitáról

Sajnálatos és példa nélküli dolog lenne, ha a koalíciós tárgyalófelek által véglegesített költségvetési tervezetről azért nem döntenénk csütörtökön, mert az MSZP egy, a büdzséhez szorosan nem illeszkedő feltételhez, az egészségügyi intézményrendszer holdingszerű átalakításához kötötte annak elfogadását - mondta Demszky Gábor szerda délutáni rendkívüli tájékoztatóján.

BAMA

A főpolgármester hangsúlyozta, bízik abban, hogy legkésőbb március 5-ig elfogadják a főváros költségvetését, hogy az önkormányzat és intézményei teljesíthessék ezzel összefüggő feladataikat az államkincstár felé. Ennek meghiúsulása esetén, ha március 15-ig nem küldik el a szükséges tájékoztatást, havonta mintegy ötmilliárd forint állami  forrástól esne el a főváros az intézményeivel együtt. Ez az össze közel 20 százaléka az intézményi és az önkormányzati feladatok teljesítéshez szükséges havi forrásnak - közölte. Demszky Gábor szerint a költségvetés tervezete megteremti a feltételeit annak, hogy a pénzügyi egyensúly fenntartása mellett az önkormányzat zavartalanul működtetni tudja intézményeit és folytathassa nagyszabású városfejlesztési céljainak megvalósítását.

A főpolgármester a büdzsével kapcsolatban a pozitívumok közt említette, hogy a korábban elhatározottakon túl, idén sem vesznek  fel új hitelt. Rossz hírként szólt a szocialistáknak a büdzsé elfogadásához szabott feltételéről. Mint mondta az SZDSZ szerint az egészségügyi holding jelenleg nincs szakmailag olyan kiérlelt  állapotban, hogy arról határozni lehetne. Azt pedig elfogadhatatlannak tartják, hogy egy, a büdzséhez szorosan nem  kötődő feltételtől függjön annak elfogadása. Demszky Gábor leszögezte, hogy igen súlyos felelőssége van az  MSZP-nek abban, hogy lesz-e törvényi határidőre költségvetése  Budapestnek. Megjegyezte, van még idő arra, hogy a szocialisták változtassanak álláspontjukon, illetve, hogy március 5-ig  elfogadhassák a büdzsét. Kifejezte reményét, hogy mielőbb lezárul ez a közvélemény előtt zajló "iszapbirkózás" a koalíciós felek közt, s  határidőre lesz költségvetése a fővárosnak.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), a gazdálkodásért felelős főpolgármester-helyettes egyebek közt elmondta, hogy a kiadások több  mint a felét, 275 milliárd forintot működésre, 222 milliárdot  fejlesztésekre, 16 milliárdot pedig a hitelek tőketörlesztésére  költik. Az idei évre előirányzott fejlesztések közül 6 milliárd forintnyit átcsoportosítanak a jövő évre - tette hozzá. Az MSZP-SZDSZ közti költségvetési tárgyalások kapcsán közölte,  hogy a megbeszélések lezárásakor 300 millió forint sorsa maradt még  bizonytalan. A hivatali tervezeten egyéként 1,5 milliárd forintot módosított a koalíciós egyeztetés, a két fél értékrendjének  megfelelően – fűzte hozzá.

Tarlós István követeli Demszky Gábor főpolgármestertől, hogy azonnal vonja vissza a BKV paraméterkönyvének tervezett módosítását, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetségének vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy véleménye szerint összeomlott Budapest vezetése.

A főpolgármester kezdeményezzen szakmai egyeztetést az ügyben, és biztosítsa a város alapvető működést – mondta Tarlós István a Ki vezeti a fővárost? címmel tartott sajtótájékoztatóján – idézi a Klubrádió a távirati irodát. Az ellenzéki politikus közölte, "el kell felejteni" a paraméterkönyv-változtatást, mert az ember- és városellenes. "A dilettantizmus, az embertelenség, és az ostobaság iskolapéldája" - fogalmazott. Hozzátette: "aki ilyet megtesz, az egyszerűen őrült". Tarlós István szerint a paraméterkönyv változtatással az 1940-es évekbe lépne vissza Budapest, - mint mondta - több külső kerületben megszűnne a tömegközlekedés. Tarlós István szólt arról is: bizonyos jelek arra mutatnak, hogy a főváros vezetése egyszerűen összeomlott, - mint közölte - egymásnak ellentmondó nyilatkozatok sora látott napvilágot, valamint a főpolgármester és helyettese folyamatosan ellenmondásban vannak. Arra, hogy miből pótolná a hatmilliárdos deficitet, példaként hozta fel a 4-es metró építési költségeinek egy év alatti százmilliárdos drágulását, "a botrányos" négymilliárdos használtbusz tendert, valamint az AAM Tanácsadó Zrt. hárommilliárdos szerződését.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában