Ország-világ

2008.02.22. 17:17

Gépkocsinknak is jár a tavaszi megújulás

Olvasónk fel akarja készíteni autóját a tavaszra. A téli gumiktól kezdve az utastér-szűrő ellenőrzéséig sok a dolog egy gépkocsival. Bízzuk mindezt szakemberre!

BAMA

Sokan szívesen elbíbelődnek autójukkal, gondolván, hogy ők aztán értenek hozzá. Mások ugyanezt teszik annak okán, hogy meg akarják spórolni az autószerelőt. Mindkét esetben számos lehetőség van rá, hogy hibázzanak. Bízzunk lehetőleg mindent szakemberre – tanácsolja a szerelőmester. Ő tudja legjobban, mit kell az autón ellenőrizni, illetve ki is javítja az esetleges hibákat. Elsősorban a fékeket kell ellenőriztetni. A téli fagyokban elkophattak, és talán nem fognak jól. A csere akár életet is menthet. A kézifék-kötelet, fékbetéteket, mozgó alkatrészeket szintén nézze át a szerelő.

Ugyancsak sok a figyelmeztetés a téli gumik témájában. A szakirodalom szerint ezek három-négy fokban már kicserélhetők. A szerelő viszont azt tanácsolja: jobb, ha megvárjuk vele a tíz-tizenöt fokot. Akkor már nem esik vissza fagypont körülire a hőmérséklet. De semmiképpen ne hagyjuk fenn a téli gumit, mert az nyáron túl puha. Kicsi a tapadóképessége, gyorsan kopik, így autónk fékezéskor megcsúszhat, kanyarban kisodródhat.

Fontos az utastér-szűrő ellenőrzése, cseréje. Ezen télen nedves levegő megy keresztül, amely megragad a filterekben. Az ablak párás, a kocsibelső áporodott levegőjű lesz. A sarat, hólevet magukba szívó szőnyegektől szintén. Nem árt egy nagy külső-belső takarítás. Kívülről sok só csapódhatott fel gépkocsinkra. Az autót ajánlatos újrapolíroztatni. A fényezés megóvja a karosszériát, amelynek festése így sokkal tovább ép marad. Megkönnyítjük vele a további autómosást is, hiszen az ilyen felületről könnyebben jön le a piszok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában