Ország-világ

2008.02.07. 14:51

Hiller: az EKF szerkezeti kérdéseit februárban le kell zárni

A Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 projekt magas színvonalon megvalósulhat, ehhez azonban a beruházási tervek pontos ismeretére és a szervezeti-szerkezeti kérdések februári lezárására van szükség - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön Budapesten.

BAMA

A tárcavezető leszögezte: a financiális eszközök és a szervezőkészség rendelkezésre áll, a határidőket azonban feszesen be kell tartani. Emlékeztetett arra, hogy a Tasnádi Péterrel, Pécs polgármesterével kötött megállapodásnak köszönhetően két héten belül életre hívnak egy, a kulturális koncepciót kidolgozó művészeti tanácsot. A koncepciót először a pécsi közgyűlésnek, majd a miniszternek kell elfogadnia - mondta. Hiller István kiemelte, hogy több alternatíva készítésére nincs idő. Az első osztályú magyar és külföldi művészek meghívása esetén ugyanis "nem mi diktálunk nekik, hanem a művészek naptára diktál nekünk" - jegyezte meg.

Közölte: amennyiben a szerkezeti és szervezeti kérdések februárban lezárulnak és a beruházási tervek is tisztán látszanak, akkor garantálni tudja a programok megvalósulását. Hiller István kitért az elmúlt másfél év alatt megvalósult  kulturális programok és a tárca jövőbeni terveire. Ezek közül a már lezárult németországi, valamint a még zajló kínai magyar kulturális  évadot említette. Kiemelte a berlini, varsói, római és párizsi magyar kulturális központ elmúlt évben megvalósult fejlesztését, a  központok feladatait koordináló Balassi Intézet létrehozását,  valamint a kulturális szakdiplomata-hálózat első öt helyének  felállítását. A jövőbeni tervek között a New York-i magyar évad szervezésének folytatását, a színházi törvényt és a kortárs művészet egyszázalékos  támogatását lehetővé tevő törvényt említette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában