Ország-világ

2008.02.03. 06:51

Karcsi krétaköre

Egy kisfiú lett az áldozata annak a harcnak, amelyet szülei érte folytatttak. Kérdés, hogy a most 11 éves Mehmet Karcsi képes lesz-e valamikor is feldolgozni, hogy kis híján börtönbe juttatta saját édesanyját.

Stanga István

Az Ótestamentumból ismert sztori szerint Bölcs Salamon egy ízben úgy derítette ki, vajon ki is az igazi édesanyja annak a gyermeknek, amelyért két  asszony is harcolt, hogy parancsba adta: vágják kétfelé a fiúcskát, majd az egyik felét az egyik nőnek, a másikat a másiknak adják. Ezt meghallva a valódi anya inkább lemondott volna a gyermekéről, semmint hogy annak baja essék, így a király már tudta, kinek a javára döntsön. Lényegében uganezt az esetet dolgozta fel Brecht A kaukázusi krétakör című drámájában, csak ott Acdak, a furfangos bíró egy, a földre rajzolt krétakör révén szolgáltat igazságot, mondván, amelyik asszony képes abból a maga felé kirángatni a gyereket, annak a javára ítél. S hogy miről jutottak eszembe mindezek? Nos, annak a kisfiúnak a története kapcsán, akiért nem is olyan régen egy ország izgult, s akinek az életét a jelek szerint éppen a saját szülei teszik tönkre.

Pedig magam is azt gondoltam, a 2004-ben hamis útlevéllel Törökországba csempészett, ma 11 esztendős Mehmet Karcsi sorsa végleg rendeződött azzal, hogy török édesapjától sikerült visszahozni őt Magyarországra. Ám az apa, vagyis Mehmet Tüysüz egy pillanatig sem nyugodott bele a döntésbe, s folytatta azt a harcát, amelyben – legalábbis a mostani gyanú szerint  – nem csupán nemtelen eszközöket használt, de amelybe a fiát is bevonta. Vajon az apai „szeretet” rávihet valakit arra, hogy a fiával rejtessen el kábítószert elvált felesége és annak élettársa kocsijába csak azért, hogy hozzá kerüljön a gyermek? Aligha. Hiszen tudnia kellett: ezzel nemcsak egykori neje, de Karcsika életét is a tönkre teheti. Azét a kisfiúét, akit jelenleg egy pszichiátrián kezelnek, s aki nagy valószínűséggel soha nem lesz majd képes túltenni magát azon a tényen,  hogy kis híján börtönbe juttatta saját édesanyját.

És egyáltalán: milyen jövő vár arra a fiúcskára, aki minden bizonnyal a leginkább megszenvedte a körülötte zajló eseményeket? Az az apa neveli majd, aki (teljesen mindegy, hogy méltányolható okból-e) bűncselekmény elkvetésére vette rá? Vagy esetleg az az anya, aki egy lapnak most azt nyilatkozta, soha nem lesz képes feldolgozni mindazt, amit Karcsika vele tett? Kérdések, amelyekre Bölcs Salamon király és Acdak bíró közösen sem találna választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában