Ország-világ

2008.02.07. 06:44

Lábszárfekély miatt félpercenként amputálnak egy lábat a világon

Magyarországon elsőként a váci Jávorszky Ödön Kórház kezd speciális sebkezelő központot működtetni. Az úgynevezett „ulcus centrum” a lábszárfekély ellátását, gyógyítását végzi, amely szinte népbetegséggé vált.

D. Á.

Hunyadi János bőrgyógyász professzor a központ megnyitás kapcsán elmondta: a teljes nevén multidiszciplináris sebkezelő és diagnosztikus központban az érintett szakorvosok – belgyógyász, diabetológus, sebész, bőrgyógyász – együtt dolgozzák majd ki a gyógyítás módját. Ennek alapján kell a kezeléseket elvégezni, amely már a háziorvosok feladata lenne. A professzor szerint hazánkban évente hétezer lábat kell amputálni, többnyire a cukorbetegség nyomán kialakuló fekély miatt, holott ez gyógyítható lenne. A diabétesz napjainkban csaknem 195 millió embert érint világszerte. Az előrejelzések szerint ez a szám 2025-re elérheti a 333 milliót. Bár a betegséggel több súlyos szövődménye felléphet, a legsúlyosabb problémát a diabéteszes láb jelenti. Míg a lábamputáció előfordulási gyakorisága – 100 ezer lakosra vonatkoztatva az adatot – évente 5–25 eset, addig ez a szám 1000 diabéteszes beteg körében 6–8 eset.

A beavatkozást a legtöbb esetben lábszárfekély előzi meg. Ennek legfőbb oka a láb sérülése, deformálódása és a perifériás érelváltozások. A cukorbetegség miatt harminc másodpercenként veszti el valaki a lábát a világban. Az amputációk 70 százaléka e kórra vezethető vissza. „A fejlett országokban élő diabéteszesek 5 százalékának vannak láb problémái. A fejlődő országokban a cukorbetegség kezelésére fordítható egészségügyi források körülbelül 40 százalékát a diabéteszes láb kezelése köti le. Ezek az adatok is mutatják, milyen nagy szükség van egy ilyen központ létrehozására” – magyarázza Kékesi Gábor, a Jávorszky Ödön Kórház diabetológus szakorvosa. Kékesi úgy tudja, az ellátást a tb finanszírozná.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában