Ország-világ

2008.02.23. 07:19

Marad-e elég ötforintos?

Lassan itt az ideje, hogy könnyes búcsút vegyünk az egy- és kétforintos érméktől, jövő szombattól ugyanis már sehol nem fizethetünk velük.

Dián Tamás - Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Simor András jegybankelnök mutatja, egy húszezer forintos bankó milyen sok aprót vált ki
[/caption]Hiánycikk lehet-e az ötforintos egy hónap múlva? Első hallásra kicsit érthetetlennek tűnhet a kérdés, ám ha azt nézzük, hogy az egy- és kétforintos érmék február 29-ei kivonása után kerekíteni kell majd, azért érdemesnek tűnik vele foglalkozni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly október elsején jelentette be, hogy 2008 március elsején kivonja a közpénzforgalomból a legkisebb pénzeket.

A parlament által elfogadott kerekítési szabályok szerint a boltosoknak, kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, csak a számla végösszegét kell majd kerekíteniük öttel osztható számra. Az általános szabály szerint nulla és 2,49 forint közötti érték esetén lefelé a legközelebbi nullára kell kerekíteni, 2,5 forint és 7,49 forint közötti összeg esetén ötre, míg 7,50 forinttól felfelé nullára. Így ha veszünk egy zsömlét 13, egy kakaót 67 és egy újságot 133 forintért, akkor az összesen 13+ 67+133 =213 forintos tényleges ár helyett 215 forintot kér el tőlünk a kereskedő. A példában említett 2 forint „kerekítési különbözetnek” számít, amely nem számít bele az általános forgalmi adó alapjába, tehát a kereskedőknek sem kell róla külön bizonylatot kiállítaniuk.

Mégis vannak problémáik – derült ki körkérdésünkben. Az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatói munkatársa, Gillemot Katalin a felkészülést firtató kérdésünkre például azt válaszolta: „Egyelőre még nem tudtunk átállni a pénztári programokkal, így munkatársainknak fejben kell majd kerekíteniük a végösszegeket. Ez biztos, hogy fog némi fennakadást okozni.” A vásárlóknak egyszerűbb a dolga: azokban az esetekben, amikor 3-ra, 4-re, 6-ra, illetve 7-re végződő összeget kell kifizetni, az eddig használt egy-, illetve kétforintosok helyett az ötösökhöz kell nyúlni.

Ez jelentősen növelni fogja ennek az ötforintos használatát, a szakemberek mégsem tartanak attól, hogy hiány alakulna ki ötforintosokból – jelentette ki lapunk kérdésére Listár Dániel, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője. „Ebből a címletből jelenleg 316 millió darab van forgalomban, a tartalékolt készleteink pedig a gazdaság által igényelt új érmék mennyiségének a háromszorosát teszik ki – mondta. – Az egy- és kétforintosok bevonásának híre óta furcsa módon az ötösök is elkezdtek visszaáramlani, s ez azt erősíti, hogy nem kell majd hiánytól tartani.” A szóvivő a jelenséget az üzletek árpolitikájával magyarázza. Sok ugyanis a 9-re végződő ár, s emiatt gyakoribb a tízesekre történő kerekítés.

A magyarok többsége jól meglesz az egy- és kétforintosok nélkül is. Legalábbis a Magyar Nemzeti Bank október végén végzett reprezentatív felmérésében megkérdezettek kétharmada egyetértett a pénzérmék bevonásával. Szintén hasonló hányaduk nem tartott attól, hogy az aprók bevonása befolyásolná saját anyagi helyzetét, 11 százalékuk pedig kifejezetten pozitív változást remélt.

Évi másfél milliárdot spórolhat meg az állam

Tavaly ősszel összesen 1 milliárd 41 millió darab egyforintos és 900 millió kétforintos volt forgalomban. Ez fejenként 21 deka egyforintost és 17 deka kétforintost jelent. A kicsi érmék 70–80 százaléka perselyek, fiókok mélyén lapult, vagy az utcán porosodott. Az egyforintos előállítási költsége körülbelül öt, a kétforintosé pedig körülbelül tíz forintot tesz ki, az aprópénzek bevonásával így másfél milliárd forintot spórolhat meg a költségvetés évente.

Elenyésző mennyiség került vissza

Február 18-ig az egyforintosokból 26 millió, a kétforintosokból pedig 41 millió darab áramlott vissza – tudtuk meg Listár Dánieltől, a jegybank szóvivőjétől. Ez a forgalomban lévő milliárdos darabszámhoz képest elenyésző mennyiség, de ilyen kis értékű érméknél a szakértők nem is számítanak néhány százaléknál nagyobb arányú beváltásra. A postákon és a kereskedelmi bankokban március elseje után is legalább fél évig be tudjuk váltani az aprókat. A később előkerülő aprótól viszont már csak az MNB-ben lehet megszabadulni, egészen 2013. március elsejéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában