Ország-világ

2008.02.24. 16:55

Mennyit kóstál egy roma szavazat?

Első ízben fordul elő, hogy a romák közül többen vállalták a választási visszásságok leleplezésének segítését - mondta Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. A nyírbátori voksvásárlásra utaló ügy az OCÖ szerint viszont csak manipuláció.

Vég Márton

"Sürgős választ várunk az ügyészségtől, Veres Jánostól, illetve a pénzügyminiszter kampányfőnökétől, Tóth Viktortól arra a kérdésre, mit kívánnak tenni a napokban kirobbant, szavazatvásárlásra utaló ügyek tisztázása érdekében” – mondta  Balsai István. A fideszes képviselő szerint nagyon erősen igazolódni látszik az a hosszú idő óta fennálló vélekedés, hogy a választások tisztasága néhol megkérdőjelezhető.

Az ügy előzménye: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság szombaton bejelentette, nyomozást rendeltek el választási csalás gyanúja miatt. A feljelentést Tóth Viktor, Veres János pénzügyminiszter kampányfőnöke tette. Tóth azt állította: valaki az ő nevében telefonon keresett meg Nyírbátor környéki – ez Veres választókerülete – cigány kisebbségi önkormányzati képviselőket, és arra utalt, hogy szavazatokat vásárolna. A kampányfőnök elmondta: a telefonhívásokkal minden bizonnyal Veres Jánost akarták lejáratni.

Kiderült azonban, hogy a kampányfőnök nevében a Hír Tv egyik munkatársa hívott fel még pénteken több Szabolcs megyei kisebbségi önkormányzati vezetőt. A tévé ezt azzal indokolta, hogy le akarta ellenőrizni a hozzájuk érkezett bejelentések valóságtartalmát. Ezek arra utaltak, hogy a szocialista párt pénzt kínál-kínált a környékbeli romáknak azért, hogy otthon maradjanak március 9-én, a népszavazás napján. A felvételen azt hallani, hogy a Tóth Viktor nevében telefonáló újságírónak az egyik kisebbségi önkormányzati vezető megígéri, hogy nem mennek el szavazni, ha kapnak cserébe valamit.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, és Teleki László, MSZP-s országgyűlési képviselő tegnap azt mondta: manipuláció és lejáratás a célja a Hír Tv felvételeinek. A politikusok szerint felháborító, hogy már megint a hazai cigányságot használják fel politikai érdekek eléréséhez, és nem veszik észre, hogy ezzel az egész roma társadalmat megbélyegzik.

„Első ízben fordul elő, hogy a romák közül többen vállalták a választási visszásságok leleplezésének segítését, és nyíltan hadat üzentek a szavazási manipulációknak” – mondta Farkas Flórián. A Lungo Drom elnöke hozzáfűzte: ha a manipulációk folytatódnak, a politikai erők soha nem vállalják fel a romák integrációjának hatékony elősegítését, mert könnyen megszerezhető a voksuk.

MSZP: Mélyponton a Fidesz hazugságkampánya

A Fidesz nem ismer határokat. Előre kidolgozott stratégia alapján, a radikális jobboldali médiával együttműködve törekszik az MSZP lejáratására. Naponta állnak elő újabb és újabb hazugságokkal, de láthatóan ez sem volt elég nekik a kormányellenes hangulat felizzításához. A Fidesz gyűlöletkampánya és politikai bosszúhadjárata most újabb mélységig jutott: most már nem csak kitalálják a hazugságokat, de a hozzájuk hű média segítségével nagyüzemben elő is állítják azokat. A Hír Tv régóta jeleskedik a rémhírterjesztésben: ha kell, tényként kezelnek nyilvánvalóan hazug állításokat, ha kell, soha el nem hangzott beszélgetéseket vágnak össze manipulatívan, ha kell, álnéven telefonálnak, és szocialista politikusnak hazudják magukat.

A Fidesz gyűlöletkampánya és politikai bosszúhadjárata most újabb mélységig jutott: most már nem csak kitalálják a hazugságokat, de a hozzájuk hű média segítségével nagyüzemben elő is állítják azokat.

A Hír Tv régóta jeleskedik a rémhírterjesztésben: ha kell, tényként kezelnek nyilvánvalóan hazug állításokat, ha kell, soha el nem hangzott beszélgetéseket vágnak össze manipulatívan, ha kell, álnéven telefonálnak, és szocialista politikusnak hazudják magukat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában