Ország-világ

2008.02.16. 14:11

MSZP: a népszavazás a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja

Az MSZP vezetői szerint a március 9-i népszavazás nem a feltett kérdésekről szól, hanem a Fidesz hatalmi ambícióról. Erről Kiss Péter és Juhász Ferenc beszélt az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának országos értekezletén szombaton Budapesten.

BAMA

A vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról döntő népszavazás nem e kérdésekről, nem az emberekről, hanem a kezdeményezőkről szól, akiknek a kérdésekre nincsenek is válaszaik,  csak annyit tudnak mondani, "nem, nem, soha" - közölte Kiss Péter  kancelláriaminiszter, a platform elnöke a Vasas Szakszervezeti  Szövetség székházában tartott rendezvényen. Az MSZP alelnöke szerint ha a parlamenti döntéshozás feladatát  át akarják hárítani az emberekre, akkor helyzetbe kell hozni őket.  Igaz politikai szándék akkor van az emberek megkérdezése mögött, ha tájékoztatják őket - fűzte hozzá. Kiss Péter szerint ha igazából kíváncsiak volnának az emberek  álláspontjára, akkor a kérdést úgy tennék fel, ki fizessen ezekért a szolgáltatásokért. Mindenki, vagy az fizessen picivel többet, aki igénybe veszi a szolgáltatásokat - tette hozzá.
Példaként említette, hogy ma egy állampolgárra 40-45 ezer forint jut a felsőoktatás költségeiből. Abban a családban, ahol nincs egyetemista, ott is 160 ezer forintot fizetnek a felsőoktatás költségeiből - mutatott rá. A miniszter szerint a többség javát szolgáló politika, függetlenül a népszavazástól, továbbvihető, és egyre erősödő társadalmi támogatottságot lehet mögé szerezni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évindító beszéde hétfőn erről fog szólni - mondta. Ez egy olyan baloldali politika, amely kimondja, hogy a versenyben való részvétel jelent esélyt mindenki számára, de szükség van szolidaritásra is, amely a verseny megvívásához teremt jobb környezetet - fogalmazott. Hozzáfűzte: ez a két elem ez évtől markánsabban fog a kormány politikájában látszani. Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese, népszavazási kampányának koordinátora szerint ez a népszavazás hatalmi ambíciókhoz kötődő politikai eszköz, és az MSZP-nek a kampány során az a célja, hogy a társadalom minél szélesebb körét elérje, és azt mondja mindenkinek, hallgasson a józan eszére.

A politikus elmondta, hogy a szocialista párt kampánya a második szakaszába lépett, amelyben még erősebben szeretnék azt üzenni, hogy az MSZP nem ért egyet a referendummal, és nemmel fog szavazni.  Mondjunk három nemet! - hangoztatta. Juhász Ferenc szerint a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a  tandíjról szóló népszavazás nem szól másról mint 50 milliárd forint  kivonásáról. Ez a három díj nem egyenlő az oktatási vagy az egészségügyi reformmal, de annak fontos elemei, és szükségesek ahhoz, hogy változás következzen be - jelentette ki. A népszavazási kampány koordinátora közölte: nem fognak Tarlós Istvánnal, a Fidesz népszavazási kampányának irányítójával politikai birkózásba fogni. Hozzátette: azt kérik a kormánytól, hogy végezze a dolgát, nem kell "ebbe a meccsbe" aktívan beszállnia. Szigetvári Viktor, az MSZP népszavazási kampányának szakmai irányítója arról beszélt, hogy a referendum nem az MSZP ügye, és ezért arra kell használnia, hogy majd 2010-re támogatást szerezzen.  Arra vonatkozóan, mit jelent az, hogy "nem a mi ügyünk" kifejtette: világszerte az a tapasztalat, hogy a kezdeményezők sikeresek a népszavazás végigvitelében.

"Csodák nincsenek" - mondta, hozzátéve, jelenleg az igenek vannak többségben, és vannak olyan szocialista szimpatizánsok is, akik igennel szavaznak, ezért nagyon fontos a tájékoztatás. Szigetvári Viktor szerint a kampányban az az MSZP feladata, hogy saját szavazóbázisát, 1,2-1,3 millió embert meggyőze igazáról és  vigye el szavazni. A népszavazás a szocialista párt számára lehetőséget ad arra, hogy bizonyos dolgokban, stílusban, karakterben változtasson, míg bizonyos dolgokban ugyanazt folytassa - közölte. A kampánytanácsadó azt mondta: nem tuti, hogy a ciklus második végére visszajön az a népszerűség, amit az MSZP valaha élvezett. A népszavazásnak az a funkciója, hogy elkezdje azt a politikai és kommunikációs fordulatot, amely 2010-ben újra esélyessé teszi ezt a  pártot - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában