Ország-világ

2008.02.28. 18:12

Negyvenkét milliárd forintnyi adomány több múzeumnak

Minden idők egyik legnagyobb kortárs művészeti magángyűjteményét adományozta brit múzeumoknak Anthony d'Offay műgyűjtő és műkereskedő.

BAMA

Az adomány 25 jelentős művész - közöttük Andy Warhol, Robert Mapplethorpe, Ron Mueck, Damien Hirst és Bruce Nauman - összesen 725 alkotását foglalja magában.

A gyűjteményt a jövőben a Skóciai nemzeti Galéria és a Tate közösen kezeli és Anthony d''Offay lesz a kurátora. D''Offay, aki galériájának 2001-es bezárásáig London egyik vezető műkereskedője volt, 28 év alatt állította össze a gyűjteményt. A XX. század végének művészetet reprezentáló alkotások között festmények, fotók, szobrok, installációk és videók vannak. A ma 125 millió fontot (42,5 milliárd forint) érő gyűjteményt D''Offay 26,5 millió dollárért (9 milliárd forint) adományozta az állami múzeumoknak, annyiért, amennyiért annak idején ő maga vásárolta. A vételárat a skót és brit kormány, valamint két művészeti alapítvány állta, a két galéria pedig beegyezett, hogy 5 millió fontos (1,7 milliárd forint) alapot hoz létre feltörekvő művészek további alkotásainak vásárlására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában