Ország-világ

2008.02.24. 16:42

Orbán szerint rendkívüli állapot van az egészségügyben

Rendkívüli állapotok vannak az egészségügyben, amire hosszú-hosszú évek óta nem volt példa - mondta Orbán Viktor

mti

Rendkívüli állapotok vannak az egészségügyben, amire hosszú-hosszú évek óta nem volt példa - mondta Orbán Viktor vasárnap Zalaegerszegen, miután délelőtt Nagykanizsán nyugdíjasokkal, délután a zalai megyeszékhelyen pedig a helyi Parkinson Egyesület betegeivel, valamint orvosokkal, ápolókkal találkozott.

A Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke a zárt ajtók mögött, mintegy félszáz ember részvételével tartott fórumon elhangzottakat úgy foglalta össze: meghallgatta az egészségügyben dolgozók véleményét a mai állapotokról, amit "átgondolatlan jogszabályalkotás, átgondolatlan intézkedések, átgondolatlan pénzkivonás, zűrzavart eredményező ellenőrzési eljárások" jellemeznek. Az orvosok úgy érzik, hogy a gyógyításhoz szükséges források nem állnak rendelkezésükre, segítség és kormányzati támogatások helyett viszont csak "rendeleteket, ellenőrzést, fenyegetőzést és zsarolást" kapnak.

Ez a helyzet fenntarthatatlan - folytatta. Elmondta, hogy Magyarországon volt közmegegyezés korábban párthovatartozástól függetlenül abban, hogy "az orvosok, a szakmai szervezetek, a betegszervezetek bevonása nélkül nem vágunk bele jelentősebb egészségügyi átalakításokba". Ez a megállapodás szerinte felbomlott.

A rendkívül anarchikus és zűrzavaros helyzetnek az az oka, hogy sem az  orvosok, sem az ápolónők, sem más egészségügyi dolgozók, sem a betegszervezetek nem kapnak lehetőséget arra, hogy részévé váljanak a most körvonalazódó új egészségpolitikának, illetve az erről szóló döntéseknek.

"Senki sem kíváncsi a véleményükre, senki sem akarja őket meghallgatni, és végképp senki sem akar hallgatni rájuk, holott egyébként ők működtetik a magyar egészségügyet". Ezen mindenképpen változtatni kell, vissza kell térni a korábbi megállapodásos átalakítások forgatókönyvéhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában