Ország-világ

2008.02.08. 13:38

Összehangolt támadás az MSZP ellen?

Molotov-koktélt dobtak pénteken hajnalban Herbály Imre szocialista országgyűlési képviselő kunhegyesi házára. A honatyát egy évvel ezelőtt már egyszer megfenyegették azzal, hogy kiirtják a családját.

AS Network-Szoljon.hu

— Az emeleten aludtunk. A feleségem arra ébredt, hogy ropog valami, mintha járkálnának a földszinten. Lementem és láttam, hogy füstben úszik minden — emlékszik vissza Herbály Imre. A képviselő először a konyhába sietett, mert arra gondolt, hogy valamit ott felejtettek a tűzhelyen. De semmi nem volt ott. Ezután a kazánházban nézett körül, nem ott történt-e baj. Ott is rendben volt minden. Ezután ment az ebédlőbe.

— Az erkélyajtónál dőlt be a füst. Először belülről locsoltam le, de csak füstölt tovább. Ekkor kinyitottam az ajtót és láttam, hogy a keret füstöl. Az ajtó előtt volt a kutya kosara, akkor az már talpig le volt égve. Benne pedig a Molotov-koktél maradéka  — mondja Herbály Imre.

A képviselő eloltotta a lángokat, így tűzoltóknak már nem akadt dolguk.
A honatya szerint azonban csak a szerencsén múlott, hogy nem történt komolyabb baj. A ház kerítésénél ugyanis sok bokor és fa van, így a támadó nem tudta bedobni az erkélyajtón át a házba a Molotov-koktélokat. Mert hogy kettő is repült a épületre, ám az egyikben nem volt kanóc, csak gyúlékony folyadék.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy Herbály Imrét egy ével ezelőtt már megfenyegették. Akkor egy névtelen telefonáló közölte vele, hogy kiirtják családját, ha továbbra is támogatja „a népnyúzó politikát”. Ám a fenyegetéssel akkor nem törődött. Mint ahogy azzal a fehér porral sem, amit több szocialista képviselő társához hasonlóan február 7-én kapott a postán.

— Nem akartam nagydobra verni, mert ezekkel csak palávert csinálják — magyarázza a képviselő.  Herbály Imre állítja, a most történtek sem tántorítják el, és tovább teszi a dolgát, ráadásul intézkedésekre sem készül. Nem is igen tudja, hogy ő maga mit tehetne. Véleménye szerint inkább másoknak a feadata elgondolkodni azon, hogy kell-e nagyobb biztonság a képviselőknek.

Pénteken ugyanis nem csak a kunhegyesi képviselő házára dobtak Molotovot.  Herbály Imre úgy tudja, hogy a három másik szocialista politikus — a dunaújvárosi Dér Zsuzsanna, a gödi Sándor István képviselők, valamint Kálmán András dunaújvárosi polgármester — lakásánál is hasonló eset történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában