Ország-világ

2008.02.28. 14:56

Változások az alkalmi munka szabályozásában és a feketemunka ellenőrzésében

Változások várhatók jövőre az alkalmi munka szabályozásában és szigorítják a feketemunka-vállalás ellenőrzését is – közölte Lamperth Mónika egy munkaügyi tanácskozáson csütörtökön.

BAMA

Az a szándékunk, hogy 2009. január 1-től átalakítjuk az alkalmi munkavállalás szabályozását, mivel az eddigi ilyen jellegű előírások nem váltották be igazán a hozzájuk fűzött reményeket -  mondta el a szociális és munkaügyi miniszter a munkaügyi szakigazgatásban dolgozók országos szakmai tanácsának  küldöttgyűlésén. Beszélt arról, hogy sok esetben fordul elő az, hogy akik munkanélküliként segélyt kapnak, amennyiben néhány napot  feketemunkásként dolgoznak, jobban járnak, mint azok, akiket minimálbérért foglalkoztatnak. Ezt a helyzetet meg kell változtatni, a cél az, hogy a megélhetést, a jövedelmet az elvégzett munka biztosítsa, az  embereket ebbe az irányba szeretnénk terelni - hangsúlyozta a miniszter. Ennek egyik fontos elemeként említette a közmunkák előtérbe helyezését, aminek, mint mondta, ő is támogatója. Kiemelte, hogy a változásoknak egyik fő eleme lesz az adminisztrációs terhek radikális csökkentése, ami a munkaügyi  apparátust és a munkaadókat is terhelte.

A miniszter beszélt arról is, hogy a köztisztviselői és közalkalmazotti szféra, s ezen belül munkaügyi szakapparátus, jelentős változásokat élt állt az elmúlt másfél évben. A munkaügyi közigazgatást a magyar közigazgatás  legdinamikusabban fejlődő részének nevezte, amely képes volt szembenézni azzal, hogy 1990 óta az emberek sokasága vesztette el biztos megélhetését, került ki a munkaerő-piacra. "Ez a szakma a  feladatoknak profi módon megfelelt" – fogalmazott a miniszter. A szakigazgatásról szólva Lamperth Mónika hangsúlyozta, hogy jelenleg a kialakult helyzet stabilizálása a fő feladat, nincs szó további átalakításról, létszámleépítésről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában