Ország-világ

2008.02.23. 13:23

Végveszélyben a budapesti erdők?

Elvileg értékesíthetők lesznek a főváros erdői az elfogadott új vagyonrendelet szerint. Így egyre több házépítő, köztük a fél politikai elit kaphat építési engedélyt hegyvidékes területre.

Vég Márton

Nem titokban, csak csendben fogadta el pártállástól függetlenül a Fővárosi Közgyűlés a karácsonyi ünnepek előtti szavazásán az új vagyonrendeletét. Ezzel gyakorlatilag szabaddá vált az út az éhes befektetők és építtetők előtt a még megmaradt budapesti erdők kiirtására.

Az említett rendelet „korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba tartozó vagyontárgyak” közé sorolta a védett természeti területeket, valamint az erdőket, amelyek korábban forgalomképtelenek, tehát eladhatatlanok voltak.

„Az erdőket ezentúl könnyebb lesz felvásárolni, aztán az új tulajdonos egyszerűen tarvágást csinálhat, majd ha már nincs a földön egy darab fa sem, könnyebben építhetnek rá bármit” – mondta lapunknak Bendik Gábor. A Levegő Munkacsoport jogásza hozzátette: a vagyonrendelet előírja, hogy 800 millió forintos értékhatár felett továbbra is a közgyűlés dönthet a zöldterületek értékesítéséről. Ez alatt azonban már elég, ha az önkormányzat gazdasági bizottsága rábólint a privatizációra. Ráadásul az értékhatár egyszerű telekosztással könnyen kijátszható.

A Levegő Munkacsoport szerint azért született meg az új rendelet, mert a fővárosi önkormányzat ezúton szeretne többletbevételhez jutni, elsősorban a budai oldalon lévő erdők értékesítéséből. Miután egy adott erdőterület magánkézbe kerül, az építési területté való átminősítés jóval könnyebb, és az értéke is megnövekszik. Bendik most a közigazgatási hivatalban bízik, amely egy-két hónapon belül dönt a rendeletről, és törvényességi aggály esetén visszaküldheti azt a közgyűlésnek.

A rendeletet Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes készítette elő, aki azzal érvelt, hogy nem fognak sem kivágni, sem beépíteni erdőket, nincs ilyen szándékuk. A politikus szerint számos jogi korlátozása van annak, hogy valaki fákat vágjon ki, ilyen például az erdészeti törvény. Eszerint a faállomány kitermelését csak az erdészeti hatóság engedélye alapján lehet végezni. Fontos azonban tudni, hogy az engedély nélküli fairtásért maximálisan kiszabható félmillió forintos bírságot már pusztán a faanyag sokszorosan megtéríti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában