Ország-világ

2008.03.10. 12:02

Alapítók léptek ki a Jobbikból a Magyar Gárda miatt

Távozik a pártból a Jobbik Magyarország több alapító tagja, mert nem értenek egyet azzal az általuk zsákutcának ítélt politikai úttal, amelyre a Jobbik a Magyar Gárda megalakításával lépett.

BAMA

„Mint a Jobbik alapítóinak, meg kellett hoznunk azt a nehéz döntést, hogy az általunk életre hívott párthoz fűződő tagsági viszonyt megszüntetjük. Az elhatározás meghozatala szorosan összefügg azzal az általunk zsákutcának ítélt, épp ezért járni nem kívánt politikai úttal, amelyre a Jobbik a Magyar Gárda megalakításával lépett.

Fontos leszögeznünk, hogy minden naiv vagy rosszhiszeműen ravasz összeesküvés-elmélettel szemben, a Gárda megalakulása mögött nem a szocialista-liberális hatalom és annak spionhadserege állt, hanem a magyar társadalom önvédelmi reflexe, amelyet éppen ezen diktatórikus hatalom brutalitása váltott ki. Mindazonáltal úgy gondoljuk, hogy a Magyar Gárda nem a legszerencsésebb formája volt ezen reflex megnyilatkozásának. Továbbá meggyőződésünk, hogy nem a Jobbiknak, mint politikai pártnak lett volna feladata egy Gárda típusú szervezet létrehozása, és nem a Jobbik elnökének annak vezetése. Mindezek eredményeképp ugyanis a Jobbik szétválaszthatatlanul egybemosódott a Gárdával, felelősséget vállalva valamiért, amit hosszútávon valójában irányítani nem képes. A legsúlyosabb problémának azt látjuk, hogy a Jobbik vezetői nem rendelkeznek, nem is rendelkezhetnek semmiféle hatékony eszközzel a Gárdába belépők megszűrésére, miként az is kérdéses, hogy hosszabb távon sikerülhet-e befolyást gyakorolni a jogilag teljesen különálló egyesületi formában működő Magyar Gárdára. Ez felmérhetetlen, így számunkra vállalhatatlan veszélyforrást jelent egy olyan politikai helyzetben, amikor a hatalom a provokációk és az önmerényletek eszközétől sem riad vissza.

Végül gondot jelent, hogy a Jobbik mint párt erőforrásai érthetetlen módon elsősorban egy másik szervezet, a Magyar Gárda építésére fordítódnak. Mindezek legbeszédesebb példája, hogy miközben a Gárda láthatóan országszerte épül, addig a Jobbik mint politikai párt, a legalapvetőbb feladatát sem látta el: a XI. kerületi időközi országgyűlési választásokon még az induláshoz szükséges számú kopogtatócédulát sem gyűjtötte össze. A fentiek alapján állíthatjuk, hogy a Jobbik jelenlegi vezetői a Gárda megalakításával és működtetésével valójában a párt politikai érdekérvényesítő képességét veszélyeztetik, és félő, hogy ezzel elveszik annak hosszabbtávú lehetősége, hogy a Jobbik társadalomformáló szerepre tegyen szert a magyar közéletben. Mindezek ellenére azon politikai és társadalmi célkitűzések megvalósításában, amelyek az egykori közös szándékokból fakadnak, sikert kívánunk a Jobbik vezetőinek. Kovács Dávid, Nagy Ervin, Fári Márton” – áll a Jobbik közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában