Ország-világ

2008.03.03. 16:10

Félreértések a Trabik műszaki vizsgája körül

A közlekedési hatóság nem tud arról, hogy újabb haladékot kaptak volna a Trabantok és Wartburgok

Balai F. István

A közlekedési hatóság nem tud arról, hogy újabb haladékot kaptak volna a Trabantok és Wartburgok a környezetvédelmi vizsgán. Erről egy olvasónk számolt be, miután a lapunkban korábban megjelent hírre hivatkozva megpróbálta a régóta tulajdonában álló gépkocsiját katalizátor nélkül levizsgáztatni. Az általa elmondottakat megerősítette a közlekedési hatóság névtelenséget kérő illetékese is.

A félreértések mögött a jogszabályi egyeztetések elhúzódása áll. A minisztériumok már tavaly ősszel nyilatkoztak a sajtóban az újabb moratóriumról, azonban a megegyezés híján január 1-én mégis hatályba lépett az a 2005-ös jogszabály, amely 2008-tól megszigorítja a károsanyag-kibocsátási szintet a kétüteműeknél. A Barkaszokra nem vonatkozott a moratórium, a Hycomatok pedig korábban sem kaptak szigorítást (tehát levizsgázhatnak ma is).

A gazdasági és közlekedési minisztérium illetékese, dr. Szoboszlai Miklós lapunknak elmondta, hogy a tárca támogatja a további haladékot. Erről folynak az egyeztetések, hiszen az egykori 600 ezerrel szemben ma már csak 60 ezer kétütemű fut, azok is az ország szegényebb térségeiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában