Ország-világ

2008.03.03. 16:10

Félreértések a Trabik műszaki vizsgája körül

A közlekedési hatóság nem tud arról, hogy újabb haladékot kaptak volna a Trabantok és Wartburgok

Balai F. István

A közlekedési hatóság nem tud arról, hogy újabb haladékot kaptak volna a Trabantok és Wartburgok a környezetvédelmi vizsgán. Erről egy olvasónk számolt be, miután a lapunkban korábban megjelent hírre hivatkozva megpróbálta a régóta tulajdonában álló gépkocsiját katalizátor nélkül levizsgáztatni. Az általa elmondottakat megerősítette a közlekedési hatóság névtelenséget kérő illetékese is.

A félreértések mögött a jogszabályi egyeztetések elhúzódása áll. A minisztériumok már tavaly ősszel nyilatkoztak a sajtóban az újabb moratóriumról, azonban a megegyezés híján január 1-én mégis hatályba lépett az a 2005-ös jogszabály, amely 2008-tól megszigorítja a károsanyag-kibocsátási szintet a kétüteműeknél. A Barkaszokra nem vonatkozott a moratórium, a Hycomatok pedig korábban sem kaptak szigorítást (tehát levizsgázhatnak ma is).

A gazdasági és közlekedési minisztérium illetékese, dr. Szoboszlai Miklós lapunknak elmondta, hogy a tárca támogatja a további haladékot. Erről folynak az egyeztetések, hiszen az egykori 600 ezerrel szemben ma már csak 60 ezer kétütemű fut, azok is az ország szegényebb térségeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában