Ország-világ

2008.03.19. 12:20

Fidesz: a reálbérek csökkenése a mélyülő szociális válság biztos jele

A Fidesz szerint a reálbérek csökkenése az egyre mélyülő szociális válság biztos jele - írta a párt szakpolitikusa közleményében, miután a KSH szerdán közzétette legfrissebb adatait, miszerint a bruttó átlagkeresetek januárban 1,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,2 százalékkal mérséklődtek, a reálkereset 6,8 százalékkal csökkent a tavaly januárihoz viszonyítva.

BAMA

"A reálbérek csökkenése az egyre mélyülő szociális válság biztos jele. Egyre kevesebbet ér az emberek fizetése, egyre több  magyar család kerül abba a helyzetbe, hogy a hónap végén nem tudja  kifizetni a számláit" - fogalmazott az MTI-hez szerdán eljuttatott  közleményében a hír kapcsán Mádi László, országgyűlési képviselő. Mint írta, a napnál is világosabb, hogy ez a kormány nem fogja  tudni megoldani Magyarország problémáit, nem fogja tudni felszámolni  az általa okozott szociális válságot. A politikus szerint, miközben a régió országaiban erős a  reálbér-növekedés, Magyarországon jelentős mértékben csökkennek a  reálkeresetek "a kormány elhibázott, sarcolásokra, megszorításokra  épülő gazdaságpolitikája" miatt.

A KSH szerdán közzétett adatai szerint a bruttó átlagkeresetek  januárban 1,5 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,2 százalékkal  mérséklődtek, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 7,1 százalékos  növekedése mellett - 6,8 százalékkal csökkent a tavaly januárihoz  képest. A jelentésben olvasható, hogy a költségvetési szférában dolgozók  bruttó átlagkeresete januárban a köztisztviselői illetményalap 5  százalékos növelése mellett 14,6 százalékkal csökkent, a  versenyszférában dolgozóké viszont 9,7 százalékkal nőtt januárban az  egy évvel korábbihoz képest. A januári keresetek a közszférában a  13. havi keresetnek nem a teljes összegét, hanem csak időarányos  részét, nyolctizenkettedét tartalmazták, szemben a 2007. évi bázissal. Az adatok szerint a 215.300 forintos nemzetgazdasági szintű  átlagos havi munkajövedelem 1 százalékkal volt kevesebb az előző év januárinál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában