Ország-világ

2008.03.19. 12:26

Idősügyi konferencia a Városházán

A fővárosi önkormányzat intézmények tucatjaival és több ezer munkatárssal dolgozik azon, hogy Budapest időskorú lakóinak életkörülményeit javítsa, hogy számukra érzékelhető valóság legyen a nemzedékek közti szolidaritás, a szociális biztonság és a jogbiztonság - erről Demszky Gábor beszélt a Városházán tartott szerdai idősügyi konferencián.

BAMA

A főpolgármester - utalva arra, hogy Budapest csaknem 1,7 millió lakójából mintegy félmillió időskorú és nyugdíjas - elmondta,  hogy a számukra biztosított szolgáltatások hatékonysága elképzelhetetlen a kétoldalú és folyamatos érdekképviselet nélkül. Rámutatott, hogy az idősekről való gondoskodást Budapest vezetői mindig kiemelt várospolitikai feladatként kezelik. Az idősek számának növekedése miatt számos szociális és intézményi ellátási feladatra kell felkészülnünk - jegyezte meg. Hozzátette: mivel az egyedül élők sorsa a legnehezebb, ezért a  főváros különös figyelmet fordít arra, hogy az időskorú lakóinak szociális problémáit jól kiépített intézményrendszerrel kezelje.

A főpolgármester tájékoztatása szerint 2003 óta 25 milliárd  forintot fordított az önkormányzat az időskorúakat ellátó  intézményrendszer működtetésére. Az önkormányzat 13 idősotthont tart fenn 17 telephellyel. Az utóbbi két év pénzügyi nehézségei miatt szükségszerűvé vált a szociális intézményrendszer strukturális átalakítása. Ennek ellenére a tavalyinál kilenc százalékkal több  pénzt, mintegy 15 milliárd forintot költ idén az önkormányzat szociális ellátásra. Idén fő cél a szociális intézményekben élők ellátási színvonalának megőrzése, az intézmények működőképességének  megtartása - fűzte hozzá. A főpolgármester kitért arra is, hogy Budapesten a kerületekkel  együtt összességében 152 gondozási központ, idősek klubja várja az időseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában