Ország-világ

2008.03.12. 09:04

Ugrott a Kossuth-díj

Hogy mi lett volna, ha az első fokon eljáró bíróság három-négy nappal később hirdet ítéletet a Mikroszkóp Színpad igazgatójának büntetőügyében? Semmi. Pontosabban március 15-től lenne egy Sas József nevű friss Kossuth-díjasunk. Így meg nem lesz.

Stanga István

Ízlés dolga, ki hogyan vélekedik Sas József humoráról (engem például a hideg kiráz tőle), vagy mondjuk az általa igazgatott Mikroszkóp Színpad produkcióiról (itt meg a ripacskodások zavarnak nagyon), ám az már nem annyira, mit is gondolunk arról a most felröppent hírről, miszerint a sokak által kedvelt humorista mégsem kap Kossuth-díjat közelgő állami ünnepünk alkalmából. Az egyik internetes hírportál ugyanis tudni véli, hogy Gyurcsány Ferenc (Sólyom László államfővel egyetértésben) „elkaszálta” Sas kitüntetését, dacára annak, hogy a kormányzat korábban egyetértett a Kossuth-díj bizottság javaslatával. A kormányfő döntése természetesen nem azt kérdőjelezte meg, hogy a színész-rendező eddigi munkálkodása „kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményeket is hozó” volt-e (tudniillik ezek az előfeltételei e kitüntetés odaítélésének), hanem annak az elsőfokú bírósági ítéletnek szólt, amely e hét elején született Sas József büntetőügyében.

Hogy a jogerős döntés mi lesz majd, azt persze, lehetetlen megjósolni, tény azonban, hogy a 69 esztendős Sast a bíróság bűnösnek mondta ki négy rendbeli adócsalásban, amiért is egy esztendei – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte, továbbá kötelezte őt 300 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére. És bár egy ilyen ítélet sohasem jön jól (Sas mindvégig az ártatlanságát hangsúlyozta, s azzal védekezett, hogy ő nem adócsaló, csupán gondatlanul járt el), különösen rosszul jöhetett a direktornak, aki így az idei évre (de azt sem zárom ki, hogy mindörökre) búcsút inthet a minden művész, irodalmár által olyannyira vágyott díjnak. Ami nyilvánvalóan nem is az azzal egyetemben elbukott pénzjutalom miatt fájdalmas (noha a bérből és fizetésből élők mindenkori átlagfizetésének ötszöröse nem kis summa), hanem azért, mert így az ember nem tartozik azon kevesek közé, akiknek az életművét hazájuk az egyik legrangosabb kitüntetéssel ismerte el. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ez az egész mindössze néhány napon múlt, hiszen, ha az a fránya bíróság...

De tényleg..., mi is lett volna, ha a Fejér Megyei Bíróság (a fővárosban elfogultságot jelentettek be) mondjuk három-négy nappa később hirdet ítéletet? Nos, szerintem semmi..., azaz lenne egy Sas József nevű friss Kossuth-díjasunk. Mert idehaza a dolgok többnyire a véletlenen múlnak. És esetlegesek. Vagy nem tudta senki (sem a Kossuth-díj bizottság, sem a kormányzat), hogy a humoristát mivel vádolja az ügyészség? Ugyan már... Netán úgy gondolták, tök mindegy, folyik-e valaki ellen  eljárás, a lényeg az, ott áll-e már az illető a bírói pulpitus előtt vagy sem? Esetleg biztosak voltak abban, hogy úgyis felmentő ítélet születik? Kérdések, amelyekre az életben soha nem kapunk választ. Dehát nem is azért tettem fel őket..., csak úgy eltöprengtem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában