Ország-világ

2008.04.22. 14:47

650 ezret kap az elfogott tüntető a rendőrségtől

Első fokon 650 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság kedden a rendőrséget, mert jogtalanul fogtak el és tartottak három napig őrizetben egy törött lábú, mankós tüntetőt 2006. október 23-án. A testület a fiatalembert is hibásnak mondta ki, mondván meg sem próbálta elhagyni a helyszínt.

BAMA

A férfi törött lábbal, mankóval ment a tüntetésre, majd mivel a helyszínt a rendőri felszólításra sem hagyta el, elfogták, szabálysértési eljárás indult, s első fokon három nap elzárásra ítélték. Ugyanebben az ügyben a másodfokú bíróság már kimondta, hogy nem történt szabálysértés. Ezután indult meg a kártérítési per, melyben a fiatalember az elfogása miatt a Rebiszt (ma Készenléti Rendőrség), őrizetben tartása miatt pedig a BRFK-t perelte több százezer forintra.

A Fővárosi Bíróság keddi, nem jogerős döntése szerint a BRFK-nak 400 ezer, a Készenléti Rendőrségnek pedig 250 ezer forint kártérítést kell megfizetnie, mert jogtalanul alkalmazott személyi szabadságot korlátozó intézkedést, illetve kényszert, erőszakot, ugyanis erre a fiatalember magatartásával nem szolgáltatott okot, írja az MTI. A bíróság nem ítélte meg a teljes kártérítési követelést, mert úgy vélte: ebben az eljárásban nem volt módja arra, hogy értékelje azt a körülményt, miszerint a törött lábú fiatalember elfogása során elveszítette mankóját, a háromnapos őrizet során nem kapott a hatóságoktól másikat, és így jogtalan fogva tartását ilyen körülmények között kellett kiállnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában