Ország-világ

2008.06.14. 14:48

A filmvilág hírei

A mai hírekben olvashatnak M. Night Shyamalan következő munkájáról, arról, hogy mi köze Gangsta Zolee-nak Hancock-hoz, Adam Sandler milyen új projectbe vágott bele, és hogy Patric Dempsey miért tudja annyira pontosan filmbeli szövegeit.

BAMA

Sok esemény
M. Night Shyamalan jól bírja a gyűrődést – miközben legújabb filmjét, a hitchcocki hagyományokra épülő hátborzongató thrillert, Az esemény-t (The happening, hazai bemutató: június 19.) még épp hogy befejezte, máris nyakig van a következő munkában: a három filmből álló sci-fi/akció sorozatban, az Airbender-ben. Múlt kedden az elkészítés előtt álló film talán az egyik legfontosabb eseményén vett részt: egy nagy csapat üzletembernek vázolta a Nickelodeon animációs sorozata alapján készülő 3 film terveit. A marketingesek Shyamalan saját kezű rajzait csodálhatták meg a kivetítőn, amelyek a film elképzelt tájait és nagy csatajeleneteit mutatták be. A rendező az egész film storyboardját elkészítette már, pedig ráérne: az első részt 2010. július 10-én mutatják majd be az Egyesült Államokban. A feszültség keltés nagymestere azt is elmondta, a lánya vette rá a munkára, mert ő nagy rajongója a sorozatnak, és csalódott volt, amikor apja nemet mondott egy Harry Potter-epizód megrendezésére. – Én igazából a thrillerben hiszek – jelentette ki a rendező. – Hamar belefáradok az akciójelenetekbe, ha nincs a szereplőknek igazi okuk, hogy küzdjenek. Hosszas beszélgetésre azonban nem volt idő: a rendezőnek rohannia kellett egy másik – szakmai szempontból nem kevésbé fontos – eseményre: Az esemény New York-i gálapremierjére.

A majdnem tökéletes férfi: Patrick Dempsey
Patrick Dempsey-t idén áprilisban hivatalosan Amerika legszexibb tévésztárjává választották (női kategóriában Jennifer Love Hewitt kapta a címet), de jóval több, mint egy sármos férfi. A boldogító talán (Made of Honor, hazai bemutató: június 19.) című romantikus vígjáték forgatása közben azt is bebizonyította, hogy kiváló lovas: a lovagló jelentekben még forgatást biztosító cég követelésére sem volt hajlandó átadni a nyerget a kaszkadőröknek. Az is közismert, hogy jó családapa – három gyereket nevel; kiváló autóversenyző – még a híres Daytona-i 24 órás versenyt is végigcsinálta; de A boldogító talán-beli partnere, Michelle Monaghan még egy jó tulajdonságát ismeri: nemrég azt is nyilatkozta róla, hogy ő a legfelkészültebb színész, akivel valaha találkozott. A színésznő azt mondta egy újságírónak, hogy még nem játszott együtt senkivel, aki ilyen hamar ennyire pontosan tudta volna a szövegét: sosem kellett papírból puskáznia. Ez a bók is igaz… csak semmi sincs úgy, ahogy az ifjú színésznő gondolja. – Jól esik a dicséret – mondta Patrick Dempsey nemrég egy reggeli tévéműsorban. – De a helyzet az, hogy dislexiás vagyok. Tizenkét éves koromban derült ki, azóta tudom, hogy sosem leszek képes normálisan olvasni: a pályám elején ettől volt minden próbafelvétel pokoli megpróbáltatás, és ezért kell minden szerepemet alaposan előre bebifláznom. Egyedül a csókjelenetek mennek kívülről.

Gangsta gengsztert játszik
Kis szerep nincs, csak kis színész. Gangsta Zolee, az ország egyik legismertebb arca, nemcsak rapper: a családi hagyományokat azzal ápolja, hogy időről-időre szinkronszínészi munkát is vállal. Ha sokra nincs ideje, akkor keveset. Legközelebb a Hancock (Hancock, hazai bemutató: július 2.) című akció-vígjátékban hallhatjuk. A film főszerepét Will Smith alakítja, így a szinkronszínészek között Kálid Artúr viszi a prímet, mellette Gyabronka József beszéli a legtöbbet: a kiváló színész majd egy évtizedes kihagyás után tért vissza a szinkronstúdióba. A figyelmes nézők azonban Gangsta Zolee hangját is felismerhetik, igaz csak akkor, ha a vége főcím elindulása után is a moziban maradnak. A film utolsó utáni jelenete ugyanis már az első néhány alkotó neve után jelenik meg a vásznon. Zolee természetesen egy New York-i utcai bűnözőnek adja a hangját, alig néhány mondatában 3 nyomdafestéket nem tűrő szót használ, azután váratlanul elnémul: ugyanis jön Will Smith, és elnémítja.

Sandler ijesztő lesz?
A vidámság nem minden. Adam Sandler, aki nemcsak az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb komikusa, hanem igen sikeres filmproducer is, eddig kizárólag vígjátékokat gyártott: a Happy Madison cég logója alatt többnyire a saját vagy a haverjai komédiáit készítette el. A Happy Madisonnál készült nemcsak a legújabb, az erotomán fodrászként új életet kezdő izraeli szuperügynök története, a Ne szórakozz Zohannal (You Don’t Mess with the Zohan, hazai bemutató: július 17.), de az elmúlt évek számos slágerfilmje, a Távkapcs, Az ötven első randi, a Férj és férj, a Tök alsó és még sok más hasonló film: csupa őrült komédia. Sandler azonban új vizekre evez. Létrehozta a Scary Madison nevű leányvállalatot, amely kizárólag horrort és thrillert fog készíteni. Első produkciójuk a Shortcut (Rövidebb út) két testvérről szól, akik saját kisvárosukban találnak egy elhagyott utcát, ami rövidebb, de valamiért mindenki kerüli. Ők arra kanyarodnak, és hamarosan rájönnek, hogy a helybelieknek volt igaza. A film körül alkotók ugyanazok lesznek, akik eddig a vígjátékokon dolgoztak: hogy Sandler kipróbálja-e magát mint rém vagy áldozat, arról egyelőre nincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában