Ország-világ

2008.06.28. 06:20

A hisztimentes autózás titka a megfelelő start és a sok pihenő

Akik kisgyermekkel indulnak hoszabb autózásra, azoknak nem árt jó előre felkészülni a kalandra. Az autópályák monotonitása és a szűk hely hamar elveheti a kezdő világjárók jókedvét.

Wlcsek

A tipegők már a három-négy órás autóutakat is türelmetlenül viselik, nemhogy az egésznapos utazásokat. Amelyik apuka nem szeret éjjel vezetni, időzítse az indulást a gyermek valamelyik napközbeni szunyókálása előtti órára. Így egy félórás nézelődés után a kicsi hamar elalszik. A hajnali indulás sokaknál beválik, de a bepakolás miatti vitákat legjobb egy előző esti rakodással megelőzni. Ekkor a pirkadati órákban már csak a gyereket kell az autóba berakni. Már hat-nyolc órás, vagy annál hosszabb út esetén is oldja a feszültséget és frissíti az elzsibbadt ízületeket egy rövidebb kirándulás. Keressenek útba eső kalandparkot vagy játszóteret, ahol a gyerek kitombolhatja magát.

Az otthon kedvelt játékok az autóban hamar unalmasak lehetnek. Legjobb, ha az egyik szülő néha hátra ül a gyerek mellé vagy a gyerekek közé játszani egy kicsit. A túl sok cukros rágcsálnivalótól a lurkók hamar hiperaktívak lesznek és rosszalkodni kezdenek. Az útra érdemesebb olyan ételeket csomagolni, amiket tovább kell rágcsálni. Erre a célra jó a sárgarépa, a keményebb alma, a körte, de a barna kenyér keményebb állaga is tovább majszolható egy szendvicsben. Akkor is figyeljen a megfelelő folyadékfogyasztásra, ha emiatt gyakrabban kell megállni. Egy hároméves gyerek napi folyadékszükséglete körülbelül nyolc deciliter.

A pihenők alatt az autót is mindig szellőztessék át – klímától függetlenül.
Az ülésmagasítók már nem tartják meg oldalt a gyerekek fejét. Ekkor feltétlenül kell a gyereknek utazós nyakpárnát, vagy a fej formáját felvevő tönkölypárnát vinni. Akármilyen meleg van, egy vékony takaróra mindig szükség lehet.

Wlcsek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában