Ország-világ

2008.06.12. 19:11

Bársonyos szezonzárók

Programot nem adtak, kiutat nem mutattak – a két nagy párt elnöke a politikai szezonzárón szinte ugyanazokkal a szavakkal ígérte meg a nyugdíjak és a szociális kiadások megvédését. A gazdasági növekedésre nem hangzott el új recept.

Újvári Miklós - Éber Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Gyurcsány Ferenc nem hirdetett programot Dobogókőn - fotó: Darnay Katalin
[/caption]A két nagy politikai párt vezetője ugyanabban a csapdahelyzetben zárta a tavaszi politikai szezont: mindketten programot akartak adni a következő két évre, de egyikük sem merte kihagyni azt az ígéretet, hogy a szociális kiadásokhoz, főképpen a nyugdíjakhoz nem nyúlnak, illetve nyúlnának. Így sem Gyurcsány Ferenc, sem Orbán Viktor nem tudta megmondani, hogyan csökkentenék az adókat, hogyan indulhatna be a gazdasági növekedés.

Gyurcsány Ferenc még szerda este a Magyar Televízióban foglalta össze a kétnapos dobogókői kormánytanácskozást. A meglehetősen indulatos, a Fideszt ostorozó kormányfő azt mondta: hiába szeretne a Fidesz előre hozott választásokat, a kisebbségi kormányzás jól működik, és a végén az MSZP még megnyerheti a 2010-es választásokat. Úgy, ahogyan 2005-ben a Liverpool a Milan ellen 0:3-ról fordítani tudott – tette hozzá.

A dobogókői találkozóra, ahol a kormány tagjai és az MSZP-frakció vezetése vett részt, meghívták az Oriens nevű elemző céget is. A cég drasztikus szociális megszorításokat, adókedvezmény-eltörléseket javasolt. Nos, Dobogókőn a hírek szerint lesöpörték az asztalról a népszerűtlen intézkedéseket, mindössze adóátrendezésről egyeztek meg.

[caption id="" align="alignright" width="180"] Orbán csütörtöki értékelőjében finomított korábbi tervein - fotó: Schmidt János
[/caption]Hasonlóan járt Orbán Viktor is. Ő Csaba László közgazdászt invitálta meg a Fideszbe, de a professzor által javasolat kemény megszorító csomag egyetlen elemét sem emelte át tegnapi szezonzáró beszédébe. Helyette a nyugdíjak értékének megőrzéséről beszélt. Erre azért kényszerült, mert korábban kiszivárgott, hogy a nyugdíjak befagyasztását javasolta egy zártkörű összejövetelen.

Orbán a válságból való kilábalásra rövid receptet adott csütörtökön: munkahelyeket kell teremteni és elindítani a gazdasági növekedést. Megismételte, hogy 10 év alatt egymillió munkahely hozható létre, igaz, ezúttal hozzátette, legális munkára, azaz új állások mellett a feketemunka kifehérítésére gondol. Ezenkívül a luxuskiadásokat és a propagandára szánt pénzeket csökkentené, a korrupciót pedig visszaszorítaná. Az nem derült ki, hogy luxuskiadásnak tekint-e olyan nagyberuházásokat, amelynek zárt körben a leállítását javasolta.


Pártelnöki mondatok szezon végén:

A nyugdíjakról
Gyurcsány: Meg kell őrizni a nyugdíjak svájci indexálásének rendszerét
Orbán: Nem csökkenhet a nyugdíjak reálértéke

A jóléti kiadásokról
Gyurcsány: A szociális rendszerre fordított kiadások nem csökkenthetők
Orbán: Cél, hogy a szűkös keretek között is bővüljön az óvoda, az iskola, a rendelő, a kórház.

A járulékokról
Gyurcsány: Csökkenteni kell a munkából származó jövedelmekre rakódó terheket.
Orbán: Drasztikusan csökkenteni kell a munka adóterheit

Az adókról
Gyurcsány: Átalakítjuk az adórendszeren belüli hangsúlyokat, a minimálbér adómentes marad
Orbán: Ha most vasárnap lenne a választás, már júniusban lehetne adót csökkenteni

A növekedésről
Gyurcsány: Ösztönözni kell a növekedést, de ez nem veszélyeztetheti a szociális biztonságot
Orbán: Gazdasági növekedés kell a versenyképességhez és a szociális biztonsághoz

Az előre hozott választásokról
Gyurcsány: A szocialista párt két év múlva megnyerheti a választásokat.
Orbán: Gazdasági kényszer van az előrehozott választásokra, készüljetek, készüljünk.

Orbán-ellenes szórólapot kézbesít a postás a nyugdíj mellé

„Orbán ismét a nyugdíjasoktól venne el” címmel szórólapokat kézbesítettek a postások a napokban előbb Békés megyében, majd az ország több pontján. Az MSZP által jegyzett röplap szinte megegyezik azzal a hirdetéssel, amit a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége helyezett el hirdetésekben napilapokban. A szóróanyag szerint a Fidesz elnöke évente 15 ezer forinttal rövidítené meg az időseket, mivel befagyasztaná a nyugdíjak reálértékét, és csak az infláció mértékével emelne. „Nem lep meg az MSZP módszere, Gyurcsány Ferenc ismét hazugságokkal akarja befeketíteni a Fideszt” – mondta lapunknak Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint 1996 óta most csökkent a legjobban a nyugdíjak reálértéke, 3,8 százalékkal. Szijjártó kiemelte, hogy a Fidesz egyezséget kötött a nyugdíjas szervezetekkel, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, az egészségbiztosítás rendszer pedig a nemzeti kockázat közösségen fog alapulni. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője érdeklődésünkre elmondta, a szórólapok tartalmát nem vizsgálják. A megbízó szolgáltatási díjat fizet, s a posta pedig szegmentáltan is kézbesít a pénzért. Az MSZP ma tart sajtótájékoztatót szórólapjukról.

Újvári Miklós - Éber Sándor Orbán-ellenes szórólapot kézbesít a postás a nyugdíj mellé „Orbán ismét a nyugdíjasoktól venne el” címmel szórólapokat kézbesítettek a postások a napokban előbb Békés megyében, majd az ország több pontján. Az MSZP által jegyzett röplap szinte megegyezik azzal a hirdetéssel, amit a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége helyezett el hirdetésekben napilapokban. A szóróanyag szerint a Fidesz elnöke évente 15 ezer forinttal rövidítené meg az időseket, mivel befagyasztaná a nyugdíjak reálértékét, és csak az infláció mértékével emelne.

„Nem lep meg az MSZP módszere, Gyurcsány Ferenc ismét hazugságokkal akarja befeketíteni a Fideszt” – mondta lapunknak Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint 1996 óta most csökkent a legjobban a nyugdíjak reálértéke, 3,8 százalékkal. Szijjártó kiemelte, hogy a Fidesz egyezséget kötött a nyugdíjas szervezetekkel, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, az egészségbiztosítás rendszer pedig a nemzeti kockázat közösségen fog alapulni.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője érdeklődésünkre elmondta, a szórólapok tartalmát nem vizsgálják. A megbízó szolgáltatási díjat fizet, s a posta pedig szegmentáltan is kézbesít a pénzért. Az MSZP ma tart sajtótájékoztatót szórólapjukról. Gyurcsány Ferenc nem hirdetett programot Dobogókőn - fotó: Darnay Katalin Orbán csütörtöki értékelőjében finomított korábbi tervein - fotó: Schmidt János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában