Ország-világ

2008.06.26. 12:20

Évente 50 ezer tonna kannabiszt termesztenek

Az uniós kábítószerügyi megfigyelőközpont (EMCDDA) a csütörtöki kábítószer elleni világnapra kétkötetes tanulmányt jelentetett meg a kannabiszról.

BAMA

Európában becslések szerint minden ötödik felnőtt élt már a fűvel, csak az elmúlt hónapban körülbelül 13 millió európai lakos fogyasztotta a szert. Az EMCDDA közleményében az is olvasható, hogy a világon évente csaknem 50 ezer tonna kannabisznövényt vagy -gyantát termesztenek fogyasztási célra. Friss kétkötetes kiadványuk tanúsága szerint a kannabisz olyan dinamikusan átalakuló szer, amelynek hatóanyag-tartalma, előfordulási gyakorisága és termesztése egyaránt változik.

A megfigylőközpont legutóbbi, tavaly novemberi jelentésében hangsúlyozta, hogy Európában hosszú idő után megállt a legnépszerűbb európai drog, a kannabisz használatának növekedése, Magyarországon azonban egyre többen élnek a marihuánával. A Nemzeti Drog Fókuszpont, az uniós drogmonitorozás hazai irodájának tavalyi jelentése szerint a középiskolások csaknem egyötöde kipróbálta már a kannabiszt vagy annak valamely származékát, például a hasist. A tavalyi adatok szerint Magyarországhoz hasonlóan egész Európában nőtt a kokainhasználók becsült száma, ezzel párhuzamosan azonban összességében az intravénás kábítószer-használat csökkent.

Az ENSZ 1987-ben nyilvánította június 26-át a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napjává. A világnap célja, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Az ENSZ adatai szerint a világon mintegy 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában