Ország-világ

2008.06.30. 06:25

Gyengélkedik a magyarországi lakáspiac

Vészesen leült a hazai lakáspiac, ráadásul mind többen gondolják úgy, hogy a stagnálás elhúzódik – állítják szakértők.

M. S.

A helyzetet jellemzi, hogy a használt lakások piacán az idén 5-10 százalékos keresletmérséklődésre lehet számítani, de gyengélkedik az új építésű lakások szegmense is. Az érdeklődés visszaesése hatással van az árakra is, egyes szegmensekben 8-10 százalékos csökkenéssel kell számolni. A piacon ugyanis akkor a túlkínálat, hogy aki el kívánja adni a lakását, annak jelentős árengedményt kell adnia (és az értékesítési folyamat elhúzódásával kell számolnia). „A vevő az úr a mai magyar lakáspiacon” – fogalmazott az egyik szakértő. [caption id="" align="aligncenter" width="470"] Kevesebbet ér a lakáskulcs: az árak 8-10 százalékkal is csökkenhetnek – fotó: Kallus György
[/caption]

Az okok szerteágazók, az államilag támogatott hitelezés leállításának máig tartó hatása mellett szerepet játszik a piaci lejtmenetben a 2006 nyarán elindított kiigazító program, valamint a külföldi befektetők elpártolása a magyar piactól. Utóbbi mértékét jellemzi, hogy az angol, ír, spanyol és egyéb nációjú befektetők szinte teljesen eltűntek. Ennek hátterében részben az amerikai jelzálogpiaci válság áll, a befektetők ugyanis megijedtek, és „biztonságba menekítették” a pénzüket. A másik ok, hogy azok a befektetők, akik maradtak a térségben, már nem Magyarországot, hanem a sokkal ígéretesebbnek tartott Bulgáriát és Romániát preferálják.

Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy számos szegmens kilátásai továbbra is igen jók. Keresik például a hagyományos polgári, jó állapotú belvárosi lakásokat Budapesten, a magas színvonalú, drága lakásokat a megyeszékhelyeken, továbbá a kisebb, megfizethető árú ingatlanokat az egyetemi városokban. A szakértők egy része ráadásul a piac egészével kapcsolatban sem annyira borúlátó, ők úgy látják, hogy miután Magyarországon nem alakult ki ingatlanpiaci lufi (az árak irracionális mértékű megugrása), a külföldi befektetők étvágya is előbb-utóbb visszatérhet. A gazdaság talpra állásával pedig a hazai kereslet is megélénkülhet.

Lengyel gondok

Az eddigi felére mérsékelte ez évi lakásértékesítési jóslatát Lengyelország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége. A Dom Development vezérének beszámolója szerint a társaság az idén mindössze 1500-2000 új lakást tud majd eladni. A lengyel lakáspiac rendkívül túlfűtötté vált az elmúlt egy-két évben, a hirtelen megtorpanást már várták a szakértők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában