Ország-világ

2008.06.07. 07:39

Gyerekjogi honlapot indított az ombudsman

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jogászok és pedagógusok közreműködésével honlapot indított, amelyen a gyermekek saját jogaikról tájékozódhatnak. A www.gyermekjogok.obh.hu címen elérhető portál megmagyarázza az érdeklődőknek az alapvető emberi jogokat. Azon belül is a kifejezetten gyerkőcökre vonatkozó elemeket. Az érintettek kapcsolatba is léphetnek az adatvédelmi biztossal, kérdéseiket levélben személyesen neki címezhetik.

Wlcsek

A honlap fejezetei között szereplő alapjogi katalógusban az Alkotmány 12. fejezetére helyezik a hangsúlyt, amely az alapvető jogok és kötelességek gyűjteménye. Mindössze olyan fogalmakat vettek ki az ott szereplő fogalmakból, amelyek nem a gyermekeket érintő jogok, vagy nehéz lenne a kicsik számára érthetően elmagyarázni. Az oldal nyelvezetét közérthetővé tették, s ezt iskolás gyermekeken tesztelték az indulás előtt.

Az alapvető emberi jogokat a gyerekek életéből vett példákkal szemléltetik, hogy az minden érdeklődő számára világos legyen. A fiatalok megtudhatják például, hogy a tanároknak van-e joguk elvenni az órán a személyes holmijaikat, illetve hogy senki nem bánthatja, szégyenítheti meg őket. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmüket, hogy személyes jogaik tiszteletben tartása mellett a testi és lelki épségükért a szüleik felelnek. Ezért nem dönthetnek mindenben egyedül és feltétel nélkül.

Szabó Máté adatvédelmi biztos szerint sok más országhoz hasonlóan, hazánkban is szükség lenne gyermekjogi biztosra. Feladata azonban nem a beérkező sérelmek elbírálása lenne: az iskolákat, nevelőotthonokat kellene járnia, hogy ott beszélgessen a gyerekekkel és ellenőrizze, hogy jogaik érvényesülnek-e. Az adatvédelmi biztos szerint azért lenne fontos egy külön poszt, mert a jelenlegi rendszerben nem szakemberek, hanem jogászok dolgoznak a gyermekvédelmi ügyeken. Pedig a kicsikkel való foglalkozáshoz pszichológusokra, pedagógusokra is szükség lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában