Ország-világ

2008.06.19. 13:07

Gyógyszerhamisítás: megelőzés kell

A megelőzés a fő iránya a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemnek, amely egyben fontos része a június végén a kormány elé kerülő Hamisítás Elleni Nemzeti Stratégiának - mondta a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese csütörtökön Pécsett, a témában rendezett tanácskozáson.

MTI

Posteinerné Toldi Márta elmondta: a 2010-ig szóló stratégia készítői elsősorban a hamisított készítmények veszélyeire figyelmeztető kampányok indítására tesznek javaslatot, de szorgalmazzák a hamisítókat, az illegális szerekkel kereskedőket üldöző szervezetek hatáskörének bővítését, s a tapasztalatoktól függően a jövőben kezdeményeznék jogszabályok módosítását is. Rámutatott: utóbbi keretében sor kerülhet az internetes forgalmazás jogszabályi hátterének pontosítására, határátlépésnél, csomagküldésnél gyógyszereket tartalmazó csomagok átvilágítására.

A szabadalmi hivatal elnökhelyettesének magyarázata szerint azért a megelőzés a fő irány, mert a hazai gyógyszerpiacon 1-2 százalékot tesz ki a hamis termékek aránya, de ez a mennyiség még nem került legális forgalmi utakra, azt illegális csatornákon keresztül értékesítik. A tanácskozáson elhangzott: bár Magyarországon nagyon szigorú a gyógyszerellátási lánc ellenőrzése és legálisan csak megbízható, jó minőségű készítmények vásárolhatók, a határok nélküli belső piacon számolni kell azzal, hogy az Európai Unió területén már forgalomba hozott hamis termékek utat találnak hazánkba is. Az engedély nélküli gyógyszer-kereskedelem az engedéllyel nem rendelkező internetes, vagy egyéb csomagküldő szolgálatokon, világhálós "gyógyszertárakon", továbbá piacokon, utcai árusokon keresztül bonyolódik. A hamisítók egyre hatékonyabbak, hologramok, fejlett nyomdatechnikai eszközök előállítására, használatára képesek, így az illegális gyógyszerek felismerése egyre nehezebb. Ráadásul tevékenységükbe a nagy profit reményében a szervezett bűnözői körök is egyre inkább bekapcsolódnak. Elsősorban a vényköteles, diétához, vagy szexuális probléma kezelésére szedett úgynevezett életmódgyógyszerek hamisítványival találkozni, melyek legális változataihoz csak orvosi vizsgálatokat követően lehetne hozzájutni. Ezt a betegek egy része időhiányra, vagy szégyenérzetére hivatkozva nem vállalja és a "könnyebb utat" választja.

A Magyarországon lefoglalt hamis gyógyszerek nem itthon, hanem legtöbbször valamelyik közel-keleti országban, esetleg Indiában, vagy Kínában készülnek. E termékek nem minden esetben olcsóbbak az eredetinél, hatóanyaguk nincs, vagy nem elegendő a gyógyhatás eléréséhez, viszont a bennük található adalékok károsak lehetnek az egészségre. Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió vámhatárain tavaly 4,1 millió hamis gyógyszert foglaltak le, 51 százalékkal többet, mint 2006-ban. Az illegális készítmények eddig főként életmódgyógyszerek voltak, de egyre növekszik a rákellenes, vagy szívbetegségek elleni, úgynevezett életmentő szerek aránya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában