Ország-világ

2008.06.17. 12:57

Gyurcsány egyeztetne Fodorral

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetést kezdeményez az SZDSZ-szel a következő két év politikájáról - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő.

MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetést kezdeményez az SZDSZ-szel a következő két év politikájáról - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden Budapesten újságíróknak, miután a kormányfő beszédet mondott az MSZP-frakció ülésén. Az MTI úgy tudja, hogy jövő kedden találkozik Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor.

Gyurcsány Ferenc mellett egyeztetést kezdeményez Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, illetve Veres  János pénzügyminiszter is a gazdasági szféra szereplőivel, valamint  Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a társadalmi  partnerekkel - közölte a szóvivő. Hozzátette: az SZDSZ-szel történő egyeztetésről a kormányfő előzetesen tárgyalt már Fodor Gábor pártelnökkel is.

Daróczi Dávid az SZDSZ-szel való egyeztetésről azt mondta: ha lesz olyan program, amit mind a két párt támogat, előre lehet lépni, és meg lehet beszélni, hogyan valósítsák meg azt. Kérdésre válaszolva hozzátette: ha és amennyiben ez lehetséges, és koalíciót köt egymással kettő vagy több párt, akkor annak a részleteiről is meg kell állapodni melyik tárcát ki vezesse."Szó nincs a miniszterelnök személyéről. Programokról,  Magyarországról van szó, arról, hogyan lehet erősíteni  Magyarországot" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az egyeztetésen Gyurcsány Ferenc  pártelnökként vagy miniszterelnökként vesz részt, Daróczi Dávid  elmondta, "Gyurcsány Ferenc egy ember, aki a Magyar Köztársaság  miniszterelnöke és a Magyar Szocialista Párt elnöke, egy,  oszthatatlan, egységes személy".

A kormányszóvivő a miniszterelnök a frakció zárt ülésén  elmondott beszédéről közölte, a mintegy egyórás előadásban Gyurcsány  Ferenc azt mondta, hogy az elmúlt két év politikáját alapvetően  eredményesnek tartja, a költségvetés egyensúlyi pályára állt,  csökken az államháztartás hiánya.

Hozzátette: ezek az eredmények lehetővé tették, hogy a kormány a  következő két évben másmilyen politikát folytasson, amelynek a  hangsúlya a gazdaság fejlesztésére tevődik. Mint mondta, ennek a kereteiről kezdődnek az egyeztetések. Hozzáfűzte, nem konkrét elképzelésekről beszélnek a frakcióülésen, hanem a következő két év kereteiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában