Ország-világ

2008.06.07. 06:15

Hatszáz pompás pillangó kering a budapesti állatkert lepkekertjében

Negyvenöt trópusi lepkefaj faj hatszáz egyede szálldos a budapesti állatkert lepkekertjében. A létesítmény ezerkétszáz köbméternyi légterében keringenek a színpompás szárnyas rovarok. Ez az első hétvége, hogy a lepkekert látogatókat fogad. Benépesítése és megnyitása ugyanis csak akkor lehetséges, ha a hőmérséklet egyetlen napszakban sem csökken tartósan 15 fok alá.

R. V.

A lepkekert voltaképpen egy hatalmas, 260 négyzetméter alapterületű sátor, amelynek légterében a lepkék kedvükre repkedhetnek, a közönség pedig szabadon sétálhat közöttük. A pillangók mindegyike trópusi faj, többségük a trópusi Közép-Amerika, illetve Délkelet-Ázsia lakója. Az induló állomány valamennyi faj esetében olyan lepkefarmokról került az Állatkertbe, ahol természetes körülmények között tenyésztik őket. Az állatok Costa Ricából és Malajziából érkeztek Budapestre. A bebábozódott állapotban szállított lepkék már nálunk keltek ki. A bábok kikelését egyébként a látogatók szintén megfigyelhetik.

Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén előfordulhat, hogy a látogató a lepkekertet zárva találja. Ilyenkor ugyanis a lepkék nem repülnek, és fennáll veszélye, hogy a látogatók rájuk lépnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában