Ország-világ

2008.06.18. 10:29

Hatvanmilliós adó- és támogatási csalás

Csaknem 60 millió forint összegű adó- és támogatási csalást követtek el egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozásnál - közölte a vám- és pénzügyőrség szerdán az MTI-vel.

MTI

A most befejeződött nyomozás szerint a vállalkozás törvénysértő módon 2,2 millió forinttal csökkentette általános forgalmi és társasági adóját, valamint jogosulatlanul vett fel 57 millió forint összegű állami támogatást megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után - mondta Jánvári Regina, a Vám- és Pénzügyőrség nyíregyházi központtal működő észak-alföldi regionális nyomozó hivatalának sajtóreferense.

A pénzügyőr hadnagy tájékoztatása szerint a gazdasági társaságnál tartott adóellenőrzések során az adóhatóság 37 millió forint adó megfizetésére kötelezte a céget, valamint 33 millió forint adóbírságot és késedelmi pótlékot szabott ki. A vám- és pénzügyőrség a gazdasági társaság képviselője ellen folytatólagosan elkövetett jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, adócsalás, valamint köz- és magánokirat-hamisítás bűntette, továbbá a számviteli rend megsértésének vétsége miatt kezdeményezett büntetőeljárást.

A szabolcsi vállalkozás - amelynek nevét a sajtóreferens nem mondta el - két budapesti székhelyű kft.-től szerzett be összesen 7,5 millió forintot meghaladó értékben, fiktív készpénzfizetési számlát. Így a forgalmi adóját 1,5 millió, míg a társasági adóját 700 ezer forinttal csökkentette. A cég jogtalanul igényelt 57 millió forint normatív támogatást is, arra hivatkozva, hogy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat.

Jánvári Regina hozzáfűzte: amikor a cég vezetői értesültek az adóhatósági vizsgálat megállapításairól, színlelt szerződéssel megpróbálták átruházni a vállalkozást, amiért félmillió forintot ígértek egy álvevőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában