Ország-világ

2008.06.05. 18:44

Hiller ellenzi az SS-ruhás tanár igazgatói kinevezését

Waffen SS egyenruhában tetszelgő, zavaros gondolatokat leíró ember egy iskolai közösség vezetésére nem alkalmas – mondta csütörtökön az oktatási és kulturális miniszter, Hiller István.

BAMA

A tordasi iskolaigazgató kinevezése teljes mértékben önkormányzati hatáskörbe tartozik, mégis magánemberként, történelemtanárként és a magyar oktatás egészéért felelős személyként arra kéri a tordasi és a gyúrói képviselőtestületeket, hogy vizsgálják felül döntésüket. Hiller szerint, „aki SS-egyenruhát visel, az szimbolizál”, és a Waffen-SS egyenruhája a világon mindenütt a fasizmus, a náci hadsereg szimbóluma. Kosaras Ákos Péter történelem szakos tanár korábban egy közösségi portálon tett fel magáról egy SS egyenruhás képet. Korábbi munkahelyéről, egy katolikus iskolából elbocsátották az ügy miatt. Az ügyben Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman is vizsgálatot folytat.

A tordasi polgármester a Magyar rádió szerint nem tervez felülvizsgálatot. Juhász Csaba szerint az ominózus fotó nincs összefüggésben azzal, hogy valaki szélsőséges nézeteket vall. Az új igazgatónak pedig meg kell adni a lehetőséget arra, hogy alkalmas-e a feladatra. Tordason pénteken Trianon megemlékezést tartanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában