Ország-világ

2008.06.08. 18:02

Június végéig ki kell adni a tavalyi szabadságot

Az első félév végéig ki kell adni az összes múlt évre járó szabadságot, kollektív szerződés sem rendelkezhet úgy, hogy a munkáltató a második félévben tegyen eleget ennek a kötelezettségének

VGO

Az első félév végéig ki kell adni az összes múlt évre járó szabadságot, kollektív szerződés sem rendelkezhet úgy, hogy a munkáltató a második félévben tegyen eleget ennek a kötelezettségének.

A nyári szabadságdömping idején, amikor az idei szabadságok nagy részét is ki kell adni, ez komoly szervezési feladatokat jelenthet a munkáltatóknak.

Azokon a munkahelyeken ahol nem sikerült kollektív szerződést kötni erről a szakszervezetekkel, már március végéig ki kellett adni a tavalyi évről áthozott szabadságokat. A múlt évben átmeneti szabályként még lehetőség volt arra, hogy szeptember végéig adják ki a munkáltatók az előző évi szabadságokat.

A múlt évtől alkalmazott új szabályok az átmeneti rendelkezések nélkül teljesíthetetlen feladatok elé állították volna a munkáltatókat. A korábbi években ugyanis nem csak a szabadság egynegyed részét lehetett átvinni a következő évre, mint jelenleg, hanem akár az egészet. Az így felhalmozódott napokat a múlt évben nem tudták volna március végéig kiadni a munkáltatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában