Ország-világ

2008.06.24. 15:18

Kell a napfényvitamin

A D-vitamin-hiányos emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg korábban, mint azok, akiknek vérében nagyobb mértékben van jelen a testünk által előállított napfényvitamin – jelentették be kutatásaik eredményeit osztrák kutatók.

BAMA

A grazi egyetem kutatóinak tanulmánya azt mutatja, hogy a bármely okból bekövetkező halálozás nagy mértékben összefügg a D-vitamin mennyiségével a szervezetben – írja az MTI. Ez a típusú vitamin megtalálható a nagyobb zsírtartalmú halakban, de a tejet is dúsítják vele sok helyütt a vitaminhiány megelőzése érdekében. A D-vitamin segíti testünknek a kálcium beépítését, ezért a csontok jó állapotáért is felelősnek tartják.

Felnőtteknél csontritkulást, gyerekeknél angolkórt okozhat a hiánya.
Harald Dobnig és munkatársai Németország dél-nyugati részén körülbelül nyolc éven át vizsgáltak 3258, a vizsgálat kezdetekor 62 év átlagéletkorú férfit és nőt, többségük szívproblémákkal küzdött. Vérükben a D-vitamin szintjét hetente mérték. A követés időtartama alatt 737 ember halt meg, ebből 463-an szívproblémák miatt. Az önkénteseket négy csoportra osztották a vérükben mért D-vitamin mennyisége alapján. Az eredmények szerint a legalacsonyabb D-vitamin-koncentrációjú emberek nagyobb valószínűséggel haltak meg.

Kétszer nagyobbnak bizonyult a halálozási kockázata az átlaghoz képest azoknak, akiknek vérében csak 5 és 10 nanogramm között volt milliliterenként a D-vitamin koncentrációja. A kutatók a 20 és 30 nanogramm per milliliteres D-vitamintartományt tartják optimálisnak. A szakértők még nem találják a magyarázatot a D-vitamin előnyös hatásaira, de javasolják a vitaminban gazdag étrendet, és szükség szerint kiegészítők szedését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában