Ország-világ

2008.06.18. 13:07

Lezárták a nyomozást a Politkovszkaja-ügyben

Vádemelés nélkül ért véget a nyomozás Anna Politkovszkaja oknyomozó újságírónő meggyilkolásának ügyében. Az eljárás során három emberről bizonyosodott be, hogy közük volt a gyilkossághoz, ellenük új vizsgálat indul.

mti

„Lezártuk a nyomozást Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolásának az ügyében” – jelentette be szerdán Vlagyimir Markin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője.

A nyomozás során tucatnyi férfit vettek őrizetbe és vizsgálati fogságban tartottak az ügyben, de a nyomozás három személy kivételével a mindegyikükről bebizonyította, hogy nincs közük Politkovszkaja megöléséhez. Az eljárás jelenlegi három vádlottja Szergej Hadzsikurbanov, valamint Dzsabril és Ibrahim Mahmudov, míg a negyedik gyanúsított, a pisztolyt elsütő – és egyelőre nemzetközi körözéssel keresett – Rusztam Mahmudov ügyét külön eljárásban kezelik.

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Vádemelés nélkül ért véget a nyomozás Anna Politkovszkaja oknyomozó újságírónő meggyilkolásának ügyében. Az eljárás során három emberről bizonyosodott be, hogy közük volt a gyilkossághoz, ellenük új vizsgálat indul.
[/caption]A szóvivő közlése szerint a nyomozati bizottság csütörtökön a vádlottaknak, illetve az áldozat hozzátartozóinak rendelkezésére bocsátja a nyomozati anyagot tanulmányozás céljából. A korábban őrizetben tartott gyanúsítottak közül legutóbb szabadlábra helyezett csecsenföldi Samil Burajev ügyvédje közölte: védence már nem vádlott a Politkovszkaja-ügyben, mivel megszüntették az ellene indított eljárást, a nyomozás ugyanis nem talált olyan adatot, amely bűnrészességére utalt volna. Az ügyvéd nem zárta ki, hogy Burajev kártérítést követel majd meghurcolásáért. Burajevet illetően a Novaja Gazetánál – ahol Politkovszkaja dolgozott – kijelentették: vannak feltételezéseik, de ezeket most nem szeretnék közzétenni, hogy ne akadályozzák a nyomozást.

Mint azt korábban megírtuk, Burajev vélhetően kiszolgáltatta Politkovszkaja címét és elérhetőségeit a gyilkosoknak. A férfi ugyanis az újságírónő egyik informátora volt.

„Most az egész ügynek csupán az első része kerül a bíróság elé, de lesz második és harmadik is, és úgy gondoljuk, hogy elnyerik büntetésüket mindazok, akiknek közük volt Anna Politkovszkaja meggyilkolásához” – közölték.

Mindazonáltal az újságírónő kollégái és családtagjai folyamatosan követelik, hogy ne csupán a gyilkosságot végrehajtókat találják meg és ítéljék el, hanem a megrendelőket is. Az utóbbiakról egyelőre nem sokat tudni, bár Dmitrij Dovgij, a nyomozati bizottság egyik vezetője állásából való felfüggesztése után egy interjúban azt mondta: „a megrendelő Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz milliárdos, s a cél Politkovszkaja eliminálása mellett legalább annyira a rendvédelmi és az igazságügyi szervekkel szembeni bizalom aláásása volt”.

Anna Politkovszkaja a csecsenföldi konfliktus okainak és alakulásának, az emberi jogok csecsenföldi megsértéseinek feltárásával, a témáról szóló oknyomozó cikkekkel szerzett hírnevet. 2006. október 7-én ölték meg brutális kegyetlenséggel, annak a háznak a kapualjában, ahol lakott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában