Ország-világ

2008.06.27. 06:15

Liba, kacsa és strucc: kis tojástan ínyenceknek

Főzéskor a háziasszonyok rendszerint tyúktojást használnak. Sokan megszokásból választják ezt, vagy keveset tudnak a liba-, kacsa-, illetve fürjtojásról, ezért kerül belőlük kevesebb az asztalra. Jóllehet, többségük nagyobb és tartalmasabb: a lúdtojás három, a kacsa- vagy pulykatojás kettő, a strucctojás pedig huszonhárom tyúktojásnak felel meg.

Árvay

Pulykatojás: barna pettyes a héja, de az íze kevésbé jó, mint a tyúktojásé.
Kacsatojás: olajosabb ízű, mint a tyúktojás. Higiéniai okokból elkészítéskor legalább 15 percig kell főzni, hogy minden baktérium elpusztuljon a héjáról. Krémek és habok készítéséhez nem alkalmas.
Fürjtojás: ínyencségnek számítanak az apró tojások. Salátákhoz és díszítésnek használják. A tojásokat nyolc perc alatt lehet keményre főzni, de a vízből korábban kivéve félkeményen, illetve buggyantott tojásként is kitűnő csemege. Magas a vitamin-, de alacsony a kalóriatartalma.
Libatojás: a tyúktojásnál háromszor nagyobb, ezért nagy adag rántottát lehet összeütni belőle. Csak frissen szabad felhasználni, ezért leginkább ott népszerű, ahol helyben tartják a szárnyast. Főzéskor gyorsan megkeményedik.
Strucctojás: ritka és drága tojásfajta, súlya legalább másfél kiló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában