Ország-világ

2008.06.02. 19:25

Megszűnhet a szóbeli felvételi

A gimnáziumi felvételit eltörölnék, viszont mindennap tornázhatnának a gyerekek az Országyűlés hétfői ülésnapján tárgyalt javaslatok szerint.

F. K.

A hat– és nyolcosztályos gimnáziumok esetében azért törölné a felvételi vizsgákat a kormány, mivel azok lehetőséget adnak a szegregációra. A diákok már csak az általános iskolában megszerzett eredményeik alapján nyerhetnek felvételt, mivel az írásbeli felvételi sem lenne kötelező minden intézményben. A Szülői Közösségek álláspontja szerint „így olyan diákok kerülhetnek be az intézményekbe, akik nem illeszkednek az ott alkalmazott pedagógiai célokhoz és módszerekhez, amely további stressz és kudarc elé állíthatja őket” – közölte Hardy F. Gábor a szervezet elnöke. Felvételizni lehet, hogy nem kell, de alsó tagozatban mindennap tornázni igen: az Országgyűlés oktatási bizottsága ugyanis támogatta ezt az MDF-es javaslatot.

Közben a demokrata fórum az érettségi vizsgának is nekiment hétfőn. Közleményük szerint a kétszintű érettségi rendszere megbukott, ezért azt el is kell törölni. A párt szerint az elmúlt három esztendő nem váltotta be hozzá fűzött reményeket, hiszen az emelt szintet a diákok elenyésző része – tantárgyanként alig kétezer – választotta, míg a középszint minősége leromlott.

Csábítják a pályakezdőket

A kezdő pedagógusok bérének emelését is tárgyalta tegnap az Országgyűlés. Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint ezzel népszerűbbé lehetne tenni a tanári pályát, és nemcsak azok választanák ezt a hivatást, akiket máshová egyébként nem vesznek fel. A tervek szerint jövő januártól az egyetemet végzett kezdő tanár bérét havi bruttó 40 ezerrel, a főiskolát végzettekét 25 ezer forinttal emelnék meg. Ezen kívül pótlékot kapnának a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, illetve az iskolaigazgatók is, mert nemcsak pedagógusnak mennek kevesen, hanem igazgatónak sem jelentkeznek sokan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában