Ország-világ

2008.06.04. 06:21

Örömmámor a stadionokon kívül

A szombaton kezdődő foci EB-re már minden jegy elkelt ugyan, de a helyszíneken szurkolni még így is lehet.

Wlcsek Anna - Csák Elemér

Ausztria és Svájc közösen szervezett futball Európa Bajnokságára már minden forgalomba hozott belépőjegyet értékesítettek. Mégsem csak azokat a szurkolókat várják a helyszínekre, akik bejuthatnak a meccsekre. A stadionokon kívül rekedő tömegek fogadására és ott-tartózkodására mindkét ország felkészült. Itthonról Svájc sincs messze, de Ausztria – és főleg Bécs – könnyen és olcsóbban megközelíthető a magyar szurkolóknak is. Az út vonattal Budapestről három óra, a teljesárú retúr kirándulójegy 29 euróért (7018 Ft) váltható.

Aki autóval vagy busszal vág neki az útnak, a határokon hosszabb várakozásra számítson. A schengeni szerződés értelmében ugyanis a tagállamok ideiglenesen visszaállíthatják határaikon az ellenőrzést. Ahogy Portugália a 2004-es foci EB, Finnország a 2005-ös atlétikai VB idején, vagy Németország a 2006-os foci VB-n megtette, úgy Ausztria is ezzel a jogával él most. A nagyobb átkelőknél, például Hegyeshalomnál újra üzembe helyezik a kapukat, míg a kisebbeknél szúrópróbaszerű ellenőrzésekre lehet számítani.

Aki egy vagy több éjszakát is Bécsben tölt, jó eséllyel talál még szabad szobákat, legalábbis a rendezvény elején. Az Osztrák Szállodaszövetség múlt heti adatai szerint a rendelkezésre álló 45 ezer szabad férőhelyből 15 ezret foglaltak le a szurkolók és az utazási irodák. Ez a három- és négycsillagos hotelekre, illetve a kisebb panziókra is igaz. Aki a szállodáknál olcsóbb megoldásra vágyik, Bécs három kempingjéből illetve a stadionok környékén felhúzott (tömeg) szálláshelyekből választhat. A kempingekben a sátorhelyért körülbelül ötezer és fejenként 2500 forintot kérnek. A szurkolótáborokban nagyjából kilencezer forint egy éjszaka (étkezés nélkül).

Bécs belvárosában az EB idejére szurkolói zónát építettek fel, ahol óriási kivetítőkről lehet figyelni a mérkőzéseket. A belépés ingyenes, de a bejáratoknál biztonsági őrök vizsgálják át az embereket. Fegyvernek használható tárgyakat és ittas személyeket nem engednek a kordonokon belülre. Aki bejut, azt a focin kívül más szórakozás is várja. A kísérőprogramok között lesz csocsó-meccs, óriás-labda lovaglás, illetve szurkolói-foci.

A fokozott érdeklődés a vendéglátást sem hagyta érintetlenül a játékok helyszínein. Az UEFA hivatalos söréért 4,5 eurót (1090 Ft) kérnek. Egy kóla az osztrák fővárosban 3,5 eurót (850 Ft) kóstál majd. S hogy a biztonságról is gondoskodjanak, az Európai Bizottság és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) segélyvonalat hozott létre. A telefonszám június 1-től az unió minden hivatalos nyelvén – magyarul is – elérhető. A 00 800 6 7 8 9 10 11-es telefonszámon a szurkolók bármilyen problémával kapcsolatban ingyenes segítséget kérhetnek.

Bécsben zárva lesznek vasárnap a boltok

Noha a lehetőségük meglenne rá, a legtöbb bécsi kereskedő úgy döntött, hogy a foci-EB dacára sem változtat a nyitvatartási rendjén. Júniusban vasárnaponként is nyitva tarthatnának dél és hat óra között. Az üzlettulajdonosok szerint azonban nem éri meg berendelni a személyzetet, mert túl magasak a járulékos bérköltségek és túl sok lenne a szervezési probléma. Így a boltoknak csak töredéke nyit majd ki vasárnap is. A Kärntner Strasszén az üzletek egyharmadában lehet majd a hét utolsó napján vásárolni, köztük a Kaufhaus Stefflben valamint az ajándékboltokban. Szintén nyitva lesz a Generali Center a Mariahilfer Strasszén valamint a legtöbb élelmiszerbolt a Ring és a Práter környékén – tudta meg a Compress híriroda. Hiába is akarnák azonban a szurkolók a meccsek előtt az Ernst-Happel-Stadionnál lévő Wiener Stadion-Centerben kielégíteni a sör-, chips- és egyéb szükségletüket: a meccsnapokon zárt ajtókat találnak. Mivel a bevásárlóközpont a stadion közelében van, biztonsági okokból már kettőkor kénytelen lesz bezárni. Ráadásul az UEFA szigorú szabályai miatt az épületen kívüli reklámokat, céglogókat is le kell takarniuk az üzlettulajdonosoknak, hogy a Stadion környékén csak az EB szponzorainak hirdetései látsszanak.

Hiába is akarnák azonban a szurkolók a meccsek előtt az Ernst-Happel-Stadionnál lévő Wiener Stadion-Centerben kielégíteni a sör-, chips- és egyéb szükségletüket: a meccsnapokon zárt ajtókat találnak. Mivel a bevásárlóközpont a stadion közelében van, biztonsági okokból már kettőkor kénytelen lesz bezárni. Ráadásul az UEFA szigorú szabályai miatt az épületen kívüli reklámokat, céglogókat is le kell takarniuk az üzlettulajdonosoknak, hogy a Stadion környékén csak az EB szponzorainak hirdetései látsszanak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában