Ország-világ

2008.06.22. 16:41

Öt éve nem volt ennyire erős a forint, mint most

Áttörte a forint a 240 forintos euróárfolyam küszöböt. Öt éve nem volt ilyen erős a magyar fizetőeszköz.

Fábos E.

Áttörte a forint a 240 forintos euróárfolyam küszöböt. Öt éve nem volt ilyen erős a magyar fizetőeszköz. Utoljára 2002 év végén indult egy olyan folyamat, ami akkor a forint rendkívüli megerősödéséhez vezetett. Ez 2003 január közepéig tartott, amikor az euró egészen 235 forintig gyengült. A támadást akkor a jegybank - a jelenlegitől lényegesen eltérő gazdasági környezetben - gyors egymásutánban két alkalommal végrehajtott egy-egy pontos alapkamat csökkentéssel hárította el, így a forint ismét 245 forintos euró árfolyamra gyengült vissza.

Azóta az euró forintárfolyama a 2005 elején megközelített 241 forintos mélyponttól a 2006 közepén 282 forint felett tetőző pályát futotta be.
Az idén február 20-án volt a leggyengébb a forint 266 forint feletti euróárfolyammal, azóta kisebb-nagyobb ingadozással folyamatosan erősödött a magyar pénz.

A forintnak nagy lökést adott a szlovák korona felértékelése május 29-én, ami a nagyobb nemzetközi pénzintézetek által kiadott árfolyam előrejelzéseknek köszönhetően szinte azonnali aktualitást adott a 240-es határ áttörésének.

Elemzők szerint volt némi konkrét "katalizátor" szerepe az árfolyamküszöb áttörésében a Daimler bejelentésének is Mercedes gyárépítési szándékáról Magyarországon, amennyiben ezzel kézzelfogható közelségbe hozott olyan elvont fogalmak, mint például a "javuló nemzetközi befektetői megítélés" gyakorlati következményei.
Hasonló hatása volt az Európai Innovációs Központ Magyarországra telepítésének is.

A fentiek hatására több pénzügyi elemző elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő hét folyamán a Mol valamelyest mérsékli majd az üzemanyagok árait, az árváltozás mértéke a benzin esetében visszafogottabb 2-3 forint lehet, miközben a gázolaj ára akár 4 forinttal is csúszhat lefelé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában