Ország-világ

2008.06.30. 15:55

Újratemették Dobó Istvánt

Újratemették Dobó István várkapitányt szombaton a szlovákiai Dobóruszkán, a Dobó család által épített templomban. Mintegy 440 év után került sor a szertartásra – írja a geographic.hu.

BAMA

A kétéves régészeti kutatás után megtalált Dobó Istvánt abban a szarkofágban helyezték el, amelyet az egri várvédő fia, édesapja 1570 körül bekövetkezett halálát követően alakított ki a szentélyben. Fodor László az egri Dobó István Vármúzeum régésze, aki konzulensként vett részt a kutatásban, az MTI-nek elmondta: először a templom 18. században elkészült kriptájában kezdték meg a kutatást, ugyanis azt feltételezték, hogy Dobó földi maradványai is átkerültek a sírboltba, ám a kutatás nem járt sikerrel. Ezt követően bontották fel a szentély padozatát, és rá is leltek egy egyszerű fakoporsóban eltemetett férfi csontvázának maradványaira.

Az embertani kutatások azt igazolták, hogy egy 70 év körüli, mintegy 180 centiméter magas, köszvényben szenvedő férfi földi maradványait rejtette a faláda. Az a tény is segítette a személyazonosítást, hogy a szentély déli oldalán leltek rá a maradványokra, a templom azon pontján, amely a birtok urát temetkezési helyként megillette – mondta a kutató. Az egri hőst Homa János, az egri önkormányzat kulturális bizottságának elnöke búcsúztatta: mint mondta, a várkapitány 25-szörös túlerő ellen védte meg az ország kulcsát jelentő egri várat. Egyházi szertartás keretében korabeli ruhába öltözött hagyományőrzők helyezték a földi maradványokat a szarkofágba szombaton a dobóruszkai templomban.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában