Ország-világ

2008.06.16. 14:52

Vádemelés egy rendőrszakszervezet főtitkára ellen

Bujtogatás miatt emelt vádat a hvg.hu portál információi szerint a Budapesti Katonai Ügyészség a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárával szemben.

MTI

Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére annyit közölt: az ügyészség még májusban emelt vádat egy rendőr főtiszt ellen bujtogatás vétsége miatt. A szóvivő személyiségi jogokra tekintettel nem kívánta megerősíteni a hvg.hu értesülését, hogy Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára lenne a vádlott az ügyben. Mint mondta, a Büntető törvénykönyv szerint aki katonák között  az elöljáró, a parancs vagy általában a szolgálati rend vagy a  fegyelem iránt elégedetlenséget szít, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A főtiszt ellen indított eljárást a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa fogja elbírálni. Szima Judit alezredes az MTI-nek azt mondta: még nem értesült hivatalosan a vádemelésről. Hozzátette: miután megkapta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének az ellene indított méltatlansági eljárásról szóló értesítését, alappal feltételezte, hogy az ügyészség vádat emelt ellene. "Ők ezek szerint előbb tudtak róla, mint én" - mutatott rá a TMRSZ főtitkára. Leszögezte: "nem követtem el bűncselekményt, éltem a szabad véleménynyilvánítás jogával, amelyhez egy szakszervezeti vezetőnek joga van".

Szima Judit "vérlázítónak" nevezte az eljárást, amellyel el akarnak hallgattatni egy szakszervezeti vezetőt, aki - mint hangsúlyozta - fel akarja tárni a rendőrségen belüli visszásságokat, vissza akarja állítani az állampolgároknak a rendőrségbe vetett bizalmát. "Természetesen bízunk a független magyar bíróság ítéletében, de nem hagyjuk annyiban, később akár nemzetközi bíróság elé is visszük az ügyet" - jelentette ki. Soczó László dandártábornok, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője megerősítette az MTI-nek, hogy méltatlansági eljárást indított Szima Judit alezredes ellen. "A belső szabályzat alapján jártam el, ez ebben az esetben kötelező procedúra" - szögezte le. Hozzátette, hogy a megindított eljárást azonnal fel is függesztette, annak folytatását a bíróság ítéletétől teszi függővé.

Magyarázatképpen ismertette: két esetben kerülhet sor méltatlansági eljárás megindítására, ha a rendőr szolgálaton kívül olyan magatartást tanúsít, amely összeegyeztethetetlen rendőri mivoltával, vagy ha bűncselekményt követ el. A TMRSZ internetes oldalán olvasható a Budapesti Katonai Ügyészség átirata a Tolna Megyei rendőr-főkapitányság vezetőjének; ebben azt írják: Szima Judit megalapozottan gyanúsítható a bujtogatás elkövetésével, mert a rendelkezésére még 2007 májusában felkerült a szakszervezet honlapjára három dokumentum, amely alkalmas arra, hogy a katonák között az elöljárók, illetve általában a szolgálati rend vagy a fegyelem iránt elégedetlenséget keltsenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában