Ország-világ

2008.09.17. 06:00

A török riviéra két arca

Szép élményre számíthat, aki befizeti a régen áhított török kiruccanás árát az utazási irodában. Spórolni azonban nem érdemes, mert az olcsó szálláshelyek csalódást okozhatnak.

Boda Veronika

[caption id="" align="alignleft" width="460"] A török konyhaművészet a fantáziadús ételeivel párját ritkítja. FOTÓ: AS
[/caption] Nem véletlen, hogy a Törökországba látogatóknak elsősorban az „all inclusive” utakat ajánlják az irodák. Legendásak az utcai étkezdékben elkapott vírusos fertőzések. Emellett jól meg kell választani a szállodát is. Ha nem fér bele a költségvetésbe egy legalább négycsillagos hotel, inkább neki se vágjunk az útnak, mert csalódás várhat ránk! Az alacsonyabb besorolású szálláshelyeken ugyanis megesik, hogy szólni kell a törölközőért vagy a toalettpapírért. Persze az árkülönbség is szembetűnő: míg három csillag alatt egy hét két személynek kijön 155 ezer forintból repülőjeggyel és ellátással, addig egy négycsillagosban ugyanez 140 ezer forintnál kezdődik, fejenként. Légkondicionáló és kisebb-nagyobb medence persze minden szállodában van, sőt csúszda is a gyerekek és a gyermeklelkűek örömére.

Törökország déli részén, Kemer központjától húsz kilométerre, az Antalya repülőtértől félórányira található Beldibi. A város a kikapcsolódni vágyó turisták paradicsoma. A településen és környékén különösebb látványosság ugyan nincs – hacsak a kopár hegyek nem számítanak annak –, de bazárszerű boltokban nem szűkölködik. Nem árt azonban az óvatosság: a jó üzleti érzékkel megáldott török árusok igyekeznek nagyot szakítani a tengerpartra települt bódéikban: messze földön híres bőrkabátjaikat „utolsó árként” három-négyszázezer forintért próbálják rásózni az alkudozásban járatlan látogatóra. Az sem örülhet, aki a nyelvi nehézségek ellenére – az üdülőtelepen angolul szinte senki, s oroszul is csak néhányan beszélnek – mégis tudott alkudni, hiszen itthon féláron vásárolhatja meg ugyanazokat a termékeket a kínai piacokon.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] Pamukkale, bár gyapotvárat jelent, inkább hasonlít habos felhőkre. A SZERZŐ FELVÉTELE
[/caption]

Pamukkale „gyapotvára”

Antalyától ötórányi buszozásra találhatók a vakítóan fehér mészkőmedencék, bennük a 35 fokos forrásvízzel. Pamukkale, bár gyapotvárat jelent, inkább hasonlít habos felhőkre. A pamukkalei utazás legfontosabb kelléke a fényképezőgép frissen töltött akkumulátorokkal. A családi albumba leginkább illő fényképeket ugyanis itt készíthetjük. A fürdőruha sem maradhat ki, és máris fiatalodhatunk a kellemesen meleg gyógyvízben. Aki bírja a hosszú buszozást, semmiképpen ne hagyja ki. (Ára: kb. 12 000 Ft/fő)

A török konyhaművészet a fantáziadús ételeivel párját ritkítja. Az igazi török konyhában a különböző levesek, halételek, saláták és desszertek, a friss zöldségek és gyümölcsök, az ízletesen elkészített halak, valamint a tenger gyümölcsei egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtanak. Az emlegetett háromcsillagos szállodában ebből nem sokat tapasztalhat az utazó: általában egy húsétel jár ebédre, amely meg sem közelíti az útikönyvekben beharangozottakat. A svédasztalos kiszolgálásnak és a személyzet hiányos nyelvtudásának köszönhetően viszont legtöbbször azt sem tudjuk, hogy mit eszünk.

A törökök kedvelt itala a joghurtból, vízből és sóból készülő ayran. Különösen ízletesek a különböző gyümölcslevek: a narancslé (portakal suyu), a meggylé (visne suyu) vagy az őszibaracklé (seftali suyu). Ha ásványvizet szeretnénk, egyszerűen csak suyut érdemes rendelnünk, a palackozott vizet kaynak suyunak hívják a helyiek. Étkezés után megihatunk egy csésze török feketeteát (çay) vagy kávét (kahve) – a háromcsillagosban instant három az egyben kávé jár. Törökország nemzeti itala, a raki, a 45–50 százalékos alkoholtartalmú, édeskés ízű ánizspálinka. A népszerű török sör, az Efes viszont mindenhol finom.

A törökök vendégszeretete amúgy mindenért kárpótolja a turistát. Nyitott, barátságos nép, a helyiek kedvességének köszönhetően otthonosan érezhetjük magunkat.

[caption id="" align="alignright" width="229"] Számtalan folyó vár a vadvízi evezés szerelmeseire. FOTÓ: AS
[/caption]

Vadvízi evezés

A közeli Taurus-hegységben számtalan folyó vár a vadvízi evezés szerelmeseire. Természetesen az „elsővizesekre” is gondolt a helyszínre települt számtalan rafting-iskola. A Köprülü Kanyon 14 kilométeres „kezdő” túráját gyerekekkel is élvezhetjük, a víz ugyanis a legtöbb szakaszon csendes, csak egy-két csobogó borzolja a napozásban túlpihent turista idegeit. A család nőtagjai is bátran belevághatnak a kalandba. A gyönyörű kanyont kár lenne kihagyni egy kis félsz miatt. (Ára: kb. 9700 Ft/fő)

Halmentes búvárkodás

Vakító kékség, halak, korallok – ezzel nem találkozhatunk kemeri búvárkodásunk alkalmával. A lagúnáig vezető út gyönyörű, de megérkezésünkkor már láthatjuk: nem mi vagyunk az első csoport, amely itt akarja meghódítani a mélységet. Az aprócska öböl szájánál 3–4 hajó áll, amelyekből futószalagon engedik az embereket a vízbe. Jöhet is az első, mindössze 15 perces merülés. Ebéd után újabb merülés, immár 8 méterre. A látvány ugyanaz: kövek, homok, egy-két rémült hal. (Ára: kb. 12 000 Ft/fő)

A gyönyörű kanyont kár lenne kihagyni egy kis félsz miatt. (Ára: kb. 9700 Ft/fő) Halmentes búvárkodás Vakító kékség, halak, korallok – ezzel nem találkozhatunk kemeri búvárkodásunk alkalmával. A lagúnáig vezető út gyönyörű, de megérkezésünkkor már láthatjuk: nem mi vagyunk az első csoport, amely itt akarja meghódítani a mélységet. Az aprócska öböl szájánál 3–4 hajó áll, amelyekből futószalagon engedik az embereket a vízbe. Jöhet is az első, mindössze 15 perces merülés. Ebéd után újabb merülés, immár 8 méterre. A látvány ugyanaz: kövek, homok, egy-két rémült hal. (Ára: kb. 12 000 Ft/fő) Pamukkale „gyapotvára” Antalyától ötórányi buszozásra találhatók a vakítóan fehér mészkőmedencék, bennük a 35 fokos forrásvízzel. Pamukkale, bár gyapotvárat jelent, inkább hasonlít habos felhőkre. A pamukkalei utazás legfontosabb kelléke a fényképezőgép frissen töltött akkumulátorokkal. A családi albumba leginkább illő fényképeket ugyanis itt készíthetjük. A fürdőruha sem maradhat ki, és máris fiatalodhatunk a kellemesen meleg gyógyvízben. Aki bírja a hosszú buszozást, semmiképpen ne hagyja ki. (Ára: kb. 12 000 Ft/fő)

A török konyhaművészet a fantáziadús ételeivel párját ritkítja. FOTÓ: AS Számtalan folyó vár a vadvízi evezés szerelmeseire. FOTÓ: AS Pamukkale, bár gyapotvárat jelent, inkább hasonlít habos felhőkre. A SZERZŐ FELVÉTELE Pamukkale -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában