Ország-világ

2008.09.13. 17:15

A Vörös Bika jól megélt a vízen is

Sebastian Vettel csúcsot döntött Monzában: minden idők legfiatalabb, a pole pozícióból induló pilótája lett.

Dénes Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="465"] A Toro Rosso, vagyis a Vörös Bika még sohasem ért el ilyen jó edzéseredményeket. FOTÓ: AFP
[/caption]Az eső alaposan átírta a reális – ha úgy tetszik a korábban kialakult – erőviszonyokat a Forma-1 Olasz Nagydíjának szombati edzésén, Monzában. Vettel a spanyol Fernando Alonso rekordját döntötte meg, immár ő minden idők legfiatalabb edzésgyőztese. „Hihetetlen, ami velünk történt. Mondtuk a mérnökökkel, hogy ha ilyen marad az idő, megcélozhatjuk a pole pozícióit. S sikerült! Az Ascari volt a pálya legnehezebb része, ott rengeteg volt a víz. Soha nem álmodtam arról, hogy egyszer a pole pozícióból indulhatok. Pénteken ráadásul nem voltam elégedett az autómmal, nem ment jól az esőben. Éjszaka aztán dolgoztunk rajta, néhány változtatást is végrehajtottunk, amiknek meg lett az eredménye” – mondta boldogan. A Toro Rosso másik pilótája, Sebastien Bourdais bejött negyediknek. A Toro Rosso, vagyis a Vörös Bika még sohasem ért el ilyen jó edzéseredményeket.

Rajtsorrend

1. sor: Vettel (német, Toro Rosso) Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) 2. sor: Webber (ausztrál, Red Bull) Bourdais (francia, Toro Rosso) 3. sor: Rosberg (német, Williams) Massa (brazil, Ferrari) 4. sor: Trulli (olasz, Toyota) Alonso (spanyol, Renault) 5. sor: Glock (német, Toyota) Heidfeld (német, BMW-Sauber)

Vettel mögött a McLaren második számú pilótája, Heikki Kovalainen végzett a második helyen. Mégsem voltak a brit csapat vezetői elégedettek: a világbajnoki pontversenyben vezető Lewis Hamilton, az elemzők szerint taktikai hibát követett el. Rossz gumikat választott, az esős időre alkalmasakat használt, amikor éppen a legszárazabb volt az aszfalt. Csapattársa, Kovalainen értetlenkedett: „Nem tudom, mi történt Lewisszal. Azt beszéltük meg, hogy végig ugyanolyan gumikkal megyünk, aztán ő másként döntött. Talán azt hitte, hogy már megváltoztak a körülmények.”

Hamilton végül a tizenötödik időt érte csak el. Nem járt sokkal jobban Kimi Räikkönen sem, aki csak egyetlen hellyel indulhat vetélytársa előtt.

A harmadik legjobb időt elérő Mark Webber nem örült az időjárásnak: „Szerintem egyikünk sem akar ilyen körülmények között versenyezni. Az ennyire esős időjárás fokozott biztonsági lépéseket követel.” Pedig a meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap délután is esni fog Monzában. 2004 óta először. Egyébként az Olasz Nagydíj történetében mindössze négy esős versenyt rendeztek – eddig.

Nem lehet azonnal visszaelőzni

A Nemzetközi Automobil Szövetség teljesítette a versenyzők kérését a Lewis Hamilton-ügy kapcsán, és tisztázta a kanyarlevágási szabályt még a vasárnapi verseny előtt. Hamilton a múlt héten hiába nyerte meg a Belga Nagydíjat, ugyanis a versenybíró szerint szabálytalanul előzte meg két körrel a vége előtt a finn Kimi Räikkönent (Ferrari). A futamot végül a brazil Felipe Massa nyerte. A FIA szombati döntése alapján le lehet vágni a kanyart az ütközés elkerülése érdekében, ám az így megszerzett előnyt vissza kell adni úgy, hogy azonnal vissza kell engedni korábbi pozíciójába a megelőzött riválist. Az újabb támadást pedig csak a következő kanyar után szabad megindítani. A FIA szeptember 22-én, Párizsban hallgatja meg a McLarent a fellebbezési ügyben, és a szervezet szeretne még a szeptember 28-i, Szingapúri Nagydíj előtt dönteni. Jelenleg Hamilton két ponttal előzi meg Massát, ha viszont a McLaren számára kedvező döntés születik, nyolc pont lesz a különbség.

Vettel (német, Toro Rosso)

Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes)

2. sor:

Webber (ausztrál, Red Bull)

Bourdais (francia, Toro Rosso)

3. sor:

Rosberg (német, Williams)

Massa (brazil, Ferrari)

4. sor:

Trulli (olasz, Toyota)

Alonso (spanyol, Renault)

5. sor:

Glock (német, Toyota)

Heidfeld (német, BMW-Sauber) Nem lehet azonnal visszaelőzni A Nemzetközi Automobil Szövetség teljesítette a versenyzők kérését a Lewis Hamilton-ügy kapcsán, és tisztázta a kanyarlevágási szabályt még a vasárnapi verseny előtt. Hamilton a múlt héten hiába nyerte meg a Belga Nagydíjat, ugyanis a versenybíró szerint szabálytalanul előzte meg két körrel a vége előtt a finn Kimi Räikkönent (Ferrari). A futamot végül a brazil Felipe Massa nyerte.

A FIA szombati döntése alapján le lehet vágni a kanyart az ütközés elkerülése érdekében, ám az így megszerzett előnyt vissza kell adni úgy, hogy azonnal vissza kell engedni korábbi pozíciójába a megelőzött riválist. Az újabb támadást pedig csak a következő kanyar után szabad megindítani. A FIA szeptember 22-én, Párizsban hallgatja meg a McLarent a fellebbezési ügyben, és a szervezet szeretne még a szeptember 28-i, Szingapúri Nagydíj előtt dönteni.

Jelenleg Hamilton két ponttal előzi meg Massát, ha viszont a McLaren számára kedvező döntés születik, nyolc pont lesz a különbség. A Toro Rosso, vagyis a Vörös Bika még sohasem ért el ilyen jó edzéseredményeket. FOTÓ: AFP Forma1 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában