Ország-világ

2008.09.19. 07:44

Ausztráliában már szabad az emberi klónozás

Az ausztrál kormány kiadta az első engedélyt, amely lehetővé teszi, hogy tudományos céllal humán embriókat klónozzanak. Az engedélyt a Sydney IVF elnevezésű, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó cég nyerte el, amely 7200, kutatási célra használható emberi embrióval rendelkezik.

Europress

A humán embrionális őssejtek alkalmazása évek óta etikai viták kereszttüzében áll. David van Gend, az Ausztrálok az Etikus Őssejtkutatásért elnevezésű kezdeményezés igazgatója bírálta az engedély kiadását. A jogvédő szervezet szerint félő, hogy a világ más, kevésbé szigorú törvényekkel rendelkező országaiban akár reproduktív klónozásra is felhasználhatják az eredményeket.

Az NHMRC engedélyezési bizottságának elnöke, John Findlay hangsúlyozta, hogy a most induló kísérleteket szigorúan ellenőrzik majd. A kutatás során nyert embrionális őssejteket olyan örökletes betegségek gyógyítására kívánják felhasználni a kutatók, mint az izomdisztrófia vagy a Huntington-kór.

Magyarországon szigorúan tilos minden klónozási kutatás emberi embriókon, de állatokkal hazánkban is kísérleteznek a kutatók. Az első itthon klónozott állat – egy fehér egér – 2006-ban született meg Gödöllőn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában