Ország-világ

2008.09.12. 16:52

Az altatódalnál fontosabb az éjszakai nyugalom

A kisgyereket nevelő szülők gyakori problémája, hogy a kicsi nem alussza át az éjszakát. Felébred, s ezért a szülei sem tudják kipihenni magukat. Következetes neveléssel megtalálható a gyermeknek és a szülőknek egyaránt megfelelő megoldás.

Fábos Erika

Az újszülöttek a világra jövetelük után a nap nagy részét átalusszák. Nagyjából 18–20 órát töltenek alvással vagy szundikálással. Három óránként azonban minden baba felébred enni – akár nappal, akár éjszaka van. Sok csecsemő viszont fordított alvó. Nappal hosszabban és nyugodtan alszik, míg éjszaka éberebben rövidebb időket tölt alvással. Ennek oka, hogy a nappali erős ingerek ellen védekezik gyakori és mély alvással. Éjszaka aztán, amikor kevesebb és kisebb intenzitásúak az ingerek, gyakrabban van ébren, sőt, ingerkeresővé válik.

Az élet első hónapjaiban tehát az alvás biológiai irányítás alatt áll. Később azonban egyre inkább szociális felügyelet alá kerül, ezért a gyereknek meg kell tanulnia alkalmazkodni alvási ritmusával is a környezetéhez. Ezért már nagyon korán követni kell azt a gyakorlatot, hogy ha éjszaka valamire szüksége van a gyereknek, azt gyorsan és lehetőleg csekély világosság mellett kell biztosítani. A kiságyából is csak addig szabad kiemelni, amíg eszik, a büfiztetés után azonnal kerüljön vissza. A hálószobában csönd és lehetőleg erős félhomály legyen.

Kevesen tudják, hogy amikor a baba éjszaka megébred, azt a helyzetet keresi, amelyben elaludt: ringatás, anya vagy apa közelsége. Mivel ezt nem találják, teljesen felébrednek és hívják anyjukat vagy apjukat. Ezért fontos, hogy a gyerek még ébren kerüljön az ágyába és egyedül aludjon el. Így ha éjszaka felébred, minden gond nélkül újból visszaalszik. Míg ha ringatják, akkor ezt éjszaka is elvárja, ráadásul hozzászokik ehhez az altatáshoz. Később ez még fárasztóbbá válhat, hiszen egy 15 kilós gyereket már nem könnyű fél órán keresztül kézben ringatni. A kiságy pedig kizárólag az alvás helye. Ne legyen ott a gyermek, ha büntetésben van, de járókának sem szabad használni.

Sok mozgást, kevés tévét

A nap közbeni sok mozgás, a játék a szabad levegőn, kisebbek esetében a levegőztetés megalapozzák a nyugodt éjszakai alvást. A lefekvés előtti nehéz vacsora a gyerekeknek sem tesz jót. Nekik ugyanúgy szükségük van az elalvás előtti rítusokra, mint a felnőtteknek. A nagyobbaknál, elsősorban 2–3 éves kortól a nyugtalan éjszakáknak már más okai vannak. Náluk számolni kell a különböző félelmekkel és szorongásokkal. Ezek részben a fejlődésük velejárói, részben a nappal élmények „maradékai”. Ezért fontos, hogy a kicsi mellett ne legyen bekapcsolva háttérzajként a televízió, mert akaratlanul is elkaphat számára érthetetlen és ijesztő képsorokat.

A nagyobbaknál, elsősorban 2–3 éves kortól a nyugtalan éjszakáknak már más okai vannak. Náluk számolni kell a különböző félelmekkel és szorongásokkal. Ezek részben a fejlődésük velejárói, részben a nappal élmények „maradékai”. Ezért fontos, hogy a kicsi mellett ne legyen bekapcsolva háttérzajként a televízió, mert akaratlanul is elkaphat számára érthetetlen és ijesztő képsorokat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában