Ország-világ

2008.09.14. 13:21

Az élet Ike után: elindult a nagy keresőakció

Texas történetének legnagyobb kereső- és mentőakciója előtt áll. Az Ike hurrikán Houston feletti elvonultával ugyanis több ezer embert kell felkutatni, akik nem voltak hajlandóak elhagyni otthonaikat.

Duna Tv

Houston környékének alacsonyan fekvő, part menti területeiről már pénteken kimenekítettek egymillió lakót. Hiába voltak azonban a folyamatos felszólítások, sokan maradtak. Csaknem 140 ezren. A hurrikán érkeztével sokan már kétségbeesetten kérték, hogy menekítsék ki őket. A segélyhívószámot 24 órán belül 1200-an tárcsázták.

Houstonban és környékén 3 millió ember lakásában nincs áram. A felhőszakadással kísért szélvihar nyomán házak ezrei kerültek víz alá és rongálódtak meg, a lezúduló víztömeg utcákat mosott alá, néhány épületben tűz ütött ki. 

A forgószél szeme közvetlenül a Houston közelében fekvő, 60 ezres szigetre épült Galveston város felett vonult át, ahol a hatalmas hullámok átcsaptak az 5,2 méter magas rakparton. Ezt azután építették, hogy egy hurrikán 1900-ban nyolcezer ember halálát okozta a városban.

Galveston utcáin derékig ért a víz, a heves szélben fák és villanypóznák törtek ketté, házak gyulladtak ki. Mindezek ellenére a hatóságok szerint a kettes erősségűre csökkent hurrikán kevesebb kárt okozott, mint amire számítottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában