Ország-világ

2008.09.23. 17:19

Elutasították Hamiltonék fellebbezését

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elutasította a Forma–1-es McLaren-Mercedes fellebbezését, és helybenhagyta a két héttel ezelőtt hozott döntést. Eszerint Lewis Hamiltont, a csapat Belga Nagydíjon győztes brit pilótáját utólag a harmadik helyre sorolták.

mti

A Spa-francorchamps-i pályán Hamilton ért elsőként a célba, de szabálytalan manőver miatt megfosztották győzelmétől, 25 másodperces büntetést kapott, így végül csak harmadik lett. A futamot az eredetileg második helyen végzett, ferraris Felipe Massa nyerte. A határozat értelmében négy futammal a zárás előtt Hamilton egy ponttal előzi meg Massát a vb-pontversenyben.

A 23 esztendős angol a versenybíró szerint szabálytalanul előzte meg két körrel a leintés előtt a finn Kimi Räikkönent (Ferrari), levágva egy kanyart, ezáltal jogtalan előnyre tett szert. A rendezők a boxutcán való áthajtásra kötelezték volna, de mivel közben már leintették a futamot, 25 másodperces büntetést kapott, ezzel viszont a harmadik helyre csúszott vissza. A viadalt végül Massa nyerte, Räikkönen pedig – miközben Hamiltonnal a győzelemért csatázott – kicsúszott a pályáról az esőben, és a 18. lett.

A FIA utólag meghozott döntése szerint le lehet vágni a kanyart az ütközés elkerülése érdekében, ám az így megszerzett előnyt vissza kell adni úgy, hogy azonnal vissza kell engedni korábbi pozíciójába a megelőzött riválist. Az újabb támadást pedig csak a következő kanyar után szabad megindítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában