Ország-világ

2008.09.03. 11:10

Értékelik az almások a paktumot

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi telephelye előtt szerda délelőtt még ott voltak a demonstráló almatermelők, akik egyelőre értékelik a megállapodásban foglaltakat – közölte az egyik szervező, Dobos Ferenc.

Forrás: MTI

Az értékelő megbeszélésre Vásárosnaményban kerül sor, ahol a tiltakozó akcióban részt vevő gazdálkodók tájékoztatást kapnak a Budapesten kedd este kötött megállapodás részleteiről – mondta az érdek-képviseleti vezető. A feldolgozók, a termelők és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fővárosi egyeztetésén született megállapodás szerint az ipari almáért 9 eurócentet fizet majd kilogrammonként a magyarországi almatermelőknek az Agrana.

Az agrártárca a tavalyi fagykárok miatt jelentkező többletkiadások kompenzálásaként hektáronkénti 70 ezer forinttal támogatja a termelőket, s az összeget még az idén megkapják a gazdálkodók. Dobos Ferenc tájékoztatása szerint a vásárosnaményi tájékoztatón az almatermelők kíváncsiak arra, hogy milyen információt kapnak a Rauch Hungária Kft. álláspontjáról. A másik jelentős feldolgozó ugyanis a hét végéig gondolkodik azon, elfogadja-e a 9 eurócentes árat. Választ várnak arra is, hogy mi a helyzet a kisebb piaci részesedéssel rendelkező magyar tulajdonú cégekkel, amelyek a budapesti egyeztetésen azt közölték, hogy a jelenlegi piaci körülmények között nem tudják kifizetni a 9 eurócentet.

Az almatermelők augusztus 25-e óta demonstrálnak Szabolcsban, s az anarcsi és a vásárosnaményi Agrana-telephely mellett blokádőrökkel figyeltetik a Rauch nyírmadai, valamint az ESZAT Kft. mátészalkai telephelyét is. Ezek önként vállalták, hogy a megállapodásig nem vásárolnak fel almát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában