Ország-világ

2008.09.16. 12:18

Göncz: a reformszerződést támogató Írországra van szükség

Olyan Írországra van szükség, amely támogatja a lisszaboni szerződést – mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden Budapesten, az MTI kérdésére.

BAMA

Fontos, hogy ne álljon le a ratifikációs folyamat. „Szükség van egy Írországra, amely támogatja a lisszaboni szerződést” – mondta Göncz Kinga az MTI kérdésére azt követően, hogy tárgyalt a finn Európa-ügyi miniszterrel. A külügyminiszter kiemelte: Írország kérése az volt, hogy az unió várja meg, amíg előállnak egy javaslattal a helyzet megoldására; októberben várhatóan előterjesztik javaslatukat.

Astrid Thors szerint a megoldás kulcsa az írek kezében van, nekik kell eldönteniük azt is, hogy legyen-e újabb népszavazás.  Bízom az ír politikusok bölcsességében – tette hozzá a finn Európa-ügyi miniszter az MTI azon kérdésére, hogy szükség van-e újabb népszavazásra Írországban. A miniszter hangsúlyozta, hogy az unió többi országában is tovább kell vinni a ratifikációt. A múlt héten a finn elnök is aláírta a dokumentumot. Várhatóan Csehország lesz a következő állam, ahol ratifikálják a lisszaboni szerződést – fűzte hozzá.

Az írek nyáron utasították el az uniós reformszerződést.  Írország az egyetlen olyan EU-tagállam, amelynek alkotmánya megköveteli, hogy népszavazás döntsön az ügyben. Ahhoz, hogy a lisszaboni szerződés életbe léphessen, minden EU-tagállamnak ratifikálnia kell a dokumentumot. Az ír kormány Európa-ügyi államtitkára augusztus végén már arról beszélt: elképzelhető, hogy Írországban „szükség lesz” egy második népszavazásra. Hasonlóan vélekedett korábban Kovács László uniós biztos is az MTI-nek adott nyilatkozatában.

Göncz Kinga és Astrid Thors keddi találkozóján a lisszaboni szerződés mellett szó volt az unió energia- és klímacsomagjáról, valamint a grúz–orosz konfliktusról is. Göncz szerint az elmúlt években intenzívebbé vált az együttműködés a két kormány között. Egyebek mellett létrejött egy ifjúsági csereprogram, és együttműködés indult a kutatás-fejlesztés terén. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy októberben Finnországba látogat. Astrid Thors a megbeszélés után a tagországok közötti szorosabb együttműködését hangsúlyozta, annak érdekében, hogy hatékonyabban működhessen az Európai Unió. Különösen fontos az emberek közötti együttműködés erősítése – mutatott rá.

A finn vállalatok magyarországi befektetéseinek összértéke mintegy egymilliárd eurót tesz ki. Magyarországon mintegy 170 finn leányvállalat, vegyesvállalat és képviselet működik. A két telekommunikációs cégnek, a Nokiának és az Elcoteqnek több gyára van Magyarországon, a Sanoma Oy (Sanoma Budapest) pedig vezető helyen  áll a magazinpiacon. Becslések szerint a finn cégek húszezer magyarnak adnak munkát.

– mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden Budapesten, az MTI kérdésére. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában